Onderzoekers KU Leuven ontwikkelen goedkope test die infecties en virussen in bloed opspoort
Archiefbeeld Foto: Reporters / SPL

Volgens de onderzoekers zal de goedkope en eenvoudig te gebruiken test vooral in ontwikkelingslanden grote diensten bewijzen, onder meer in de strijd tegen het hiv-virus.

De test werd ontwikkeld door de onderzoeksgroep van Jeroen Lammertyn aan de afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren van de KU Leuven. Die onderzoeksgroep is gespecialiseerd in de ontwikkeling van technologie die specifieke moleculen opspoort in het bloed, urine en voeding.

Nu ontwikkelde zij een ‘lab on chip’, die bestaat uit twee plastic plaatjes met daartussen microkanaaltjes met de dikte van een menselijk haar. De chip kan als een sticker op de huid worden aangebracht en geactiveerd worden met een vingerdruk. Hierdoor wordt een bloedstaal in de chip gepompt, dat vervolgens automatisch wordt onderzocht.

De prototypes die de groep ontwikkelde, richten zich op de opsporing van het hiv-virus en zijn in staat te meten hoeveel van dat virus er in iemands bloed zit. Omdat de tests goedkoop zijn, makkelijk te bedienen en geen externe energie behoeven, zullen ze volgens Lammertyn vooral hun nut bewijzen in ontwikkelingslanden, waar het vaak moeilijk is om goede medische diagnoses te stellen.

1 euro per test

De onderzoekers gaan ervan uit dat de tests na commercialisering niet meer zullen kosten dan 1 euro, al zal dat afhankelijk zijn van het uiteindelijke geproduceerde aantal.

Het actuele onderzoek richt zich op hiv, maar zal ook voor het opsporen van andere aandoeningen gebruikt kunnen worden. Zo zullen gebruikers bijvoorbeeld zelf op regelmatige tijdstippen hun cholesterol kunnen meten, of kunnen nagaan of een infectie viraal of bacterieel is. Met het toestel zullen ook vaccins kunnen worden toegediend.

De onderzoeksgroep ontving voor dit project een subsidie van 100.000 euro van de Bill & Melinda Gates Foundation.