Onweer en zware regenval zet straten blank
Foto: Tom Palmaers
Van nazomer is er woensdagavond weinig te merken. ‘De buien blijven gedurende de avond min of meer ter plaatste trappelen en kunnen daardoor voor overvloedige neerslag zorgen’, waarschuwt het KMI. En die situatie zal nog wel even blijven duren. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.

‘Vanaf woensdagmiddag tot en met het einde van donderdagnamiddag kunnen er buien en onweders tot ontwikkeling komen. Deze zijn soms stevig en bewegen maar langzaam. Daardoor zijn op sommige plaatsen, en dit vooral in het oosten van het land, neerslaghoeveelheden mogelijk rond of net boven 25 l/m² in 24 uur’, klinkt het.

Code geel
Vooral het oosten van ons land zal de gevolgen van het onweer voelen. Het KMI heeft immers code geel afgeroepen voor de volledige provincie Limburg.  Het Limburgse Diepenbeek kreeg het bijvoorbeeld zwaar te verduren. Daar begon het onweer woensdagavond met hevige neerslag, waardoor de straten in een mum van tijd blank stonden.

Ook elders: straten, kelders en tunnels ondergelopen
Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen ontspringen de dans wat ‘code geel’ betreft, maar op verschillende plaatsen regent, bliksemt en dondert het woensdagavond ook al hevig.
In Antwerpen zorgde een korte maar felle wolkbreuk omstreeks 20 uur voor heel wat overlast in de omgeving van de A12 en Boomsesteenweg in Wilrijk. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt het verkeer aan om de A12 en de N177 te vermijden. ‘Daar is het zeer moeilijk rijden door ernstige wateroverlast. De hulpdiensten zijn aanwezig en onderweg. Vermijd de omgeving. Van Brussel naar Antwerpen of omgekeerd? Neem de E19’, klinkt het.

Ook elders in de provincie Antwerpen zijn woensdagavond de hemelsluizen open gegaan. De rioleringen kunnen het water niet slikken en ook kelders lopen onder. 
Ook in Brussel en in Wallonië zijn de gevolgen aanzienlijk. Verschillende tunnels zijn in het Brusselse een tijdlang gesloten, nadat ze deels onder water kwamen te staan door de hevige regenval.

Dak Delhaize ingestort 

In het Vlaams-Brabantse Opwijk heeft de lokale Delhaize het zwaar te verduren gekregen. Daar stortte het plafond in als gevolg van de zware regenval.‘De afloop aan het dak van het Delhaize-warenhuis aan de Steenweg op Dendermonde was verstopt, zodat het regenwater zich heeft opgestapeld op het dak en het dak het begeven heeft’, bevestigt burgemeester Albert Beerens van Opwijk. ‘Er zijn daarbij gelukkig geen gewonden gevallen maar de materiële schade is enorm. De winkel zal vermoedelijk verschillende dagen gesloten blijven om alles op te ruimen en het dak te herstellen.’

Ook in Zellik en Groot-Bijgaarden liepen kelders en straten onder en op de E40 in Ternat waren twee rijstroken lange tijd versperd door wateroverlast.
Wie last heeft van wateroverlast kan naar het niet-dringend nummer 1722 bellen, dat geactiveerd is. Dat zorgt ervoor dat het noodnummer 112 tijdens onweer niet overbelast geraakt en dat mensen in levensgevaar niet moeten wachten bij het bellen van 112.