Amerikaanse regering gaat ‘partijdigheid’ van internetgiganten onderzoeken
Minister van Justitie Jeff Sessions Foto: AP

De Amerikaanse regering gaat de geruchten over de vooringenomenheid van internetgiganten onderzoeken. Ze bekijken vooral of progressieve ideeën voorrang krijgen op conservatieve opinies.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag aangekondigd na afloop van een hoorzitting met toplui van Twitter en Facebook in een Senaatscommissie.

Minister van Justitie Jeff Sessions zal voor het einde van de maand dat ‘onderwerp van toenemende bezorgdheid met een aantal federale procureurs bespreken’, meldde het ministerie in een persbericht.

De hoorzitting ging voornamelijk over de beïnvloeding van sociale media vanuit het buitenland.

De Amerikaanse president Donald Trump viel vorige week nog internetgigant Google aan. ‘Zoekresultaten naar ‘Trump News’ laten enkel de meningen/verslaggeving van Fake News Media zien. Met andere woorden: ze hebben ze gemanipuleerd’, klonk het op Twitter. ‘Ze controleren wat we kunnen en niet kunnen zien. Dit is een ernstige situatie. Dit wordt aangepakt’, voegde Trump nog toe.

 

 

Google reageerde toen dat zij geen zoekresultaten manipuleren. ‘Ons doel is om gebruikers zo snel mogelijk bij de meest relevante antwoorden op hun vragen te brengen. Wij laten ons niet leiden door een politieke agenda of ideologie. We verbeteren ons algoritme elk jaar en we manipuleren de zoekresultaten niet om het politieke klimaat te wijzigen’, aldus Google in een statement.