Wanneer beleg ik het best?
Foto: getty images
Een van de grootste bezorgdheden van de (beginnende) belegger is het kiezen van het juiste instapmoment. Helaas is dat niet of zeer moeilijk te bepalen. Wat we wel weten, is dat de kost om niet in de markt te zitten, ook hoog is.
Dossier aangeboden door KBC.

Kopen wanneer de koersen op hun laagst staan, en verkopen wanneer de beurzen het hoogst noteren. Dat is de snelste weg naar rijkdom. Helaas, het ideale aankoop- of instapmoment voorspellen is aartsmoeilijk. Op elk moment kunnen zich serieuze schommelingen op de financiële markten voordoen, en die hebben een impact op de waarde van je beleggingen.

Totaalrendement
Maar vormen die schommelingen dan zo’n groot risico dat je beter helemaal niet belegt? Om dat te onderzoeken, kijken we naar de rendementen van de beurzen sinds het jaar 2000, er uiteraard rekening mee houdend dat rendementen uit het verleden niet noodzakelijk een betrouwbare indicator vormen voor toekomstige resultaten.

In dit overzicht van de rendementen van Belgische, wereld- en Europese aandelen valt op dat er de afgelopen 18 jaar veel meer goede beursjaren zijn dan slechte waren. Zo leverden de Bel 20 (de index met 20 van de grootste Belgische bedrijven volgens marktkapitalisatie) en de wereldindex in 12 van de voorbije 18 jaar een positief rendement op jaarbasis. Voor de Europese beurs (MSCI Europe Index) was dat zelfs in 13 op 18 jaar.

In 2008 doken de beurzen flink in het rood, maar voor de langetermijnbelegger hoeft zelfs dat niet noodzakelijk een probleem te zijn. Als je onafgebroken in een van deze indexen belegd zou hebben, zou je sinds 2000 een totaalrendement (inclusief dividenden) hebben gehaald van:

  • 170,31% voor de Bel 20 (ofwel gemiddeld 9,46% per jaar)
  • 78,36% voor de wereldindex (ofwel gemiddeld 4,35% per jaar)
  • 109,69% voor de Europese index (ofwel gemiddeld 6,09% per jaar)

Een antwoord op de inflatie
Met het volgen van een van de bovenstaande indexen (bijvoorbeeld met een fonds), zou je de afgelopen 18 jaar dus minstens 4,35% rendement per jaar hebben gerealiseerd, terwijl in diezelfde periode het geld op de spaarrekening nauwelijks iets opbracht vanwege de lage rente. Sterker nog, vanwege de toenemende inflatie gaat de waarde van dit vermogen er eigenlijk op achteruit.

Het verlies van koopkracht in cijfers 1999-2018

Het leven wordt alsmaar duurder en daardoor verlies je koopkracht: met hetzelfde kapitaal kun je steeds minder kopen. Zelfs als de rente de komende jaren stijgt, biedt dat onvoldoende tegengewicht om het verlies op je spaargeld door de inflatie te compenseren.
Het precieze moment waarop je start met beleggen is minder belangrijk. Optimale timing is een illusie. De start uitstellen schaadt je rendement veel meer. Want terwijl je afwacht tot een geschikt instapmoment erodeert de inflatie je vermogen.

Beleggen is maatwerk
De beursresultaten sinds het jaar 2000 tonen hoe beleggen op lange termijn mooie resultaten oplevert. Zelfs met de in deze periode minder goed presterende belegging in Europese aandelen, is het mogelijk om de inflatie te kloppen. En dat ondanks de dip van 2008.
Nog een belangrijke kanttekening. In dit voorbeeld bespreken we alleen aandelen, omdat die het meeste schommelen én het meeste invloed hebben op het rendement. Maar als belegger heb je de keuze uit een waaier aan verschillende beleggingsvormen. Beleggen is maatwerk: je zoekt het evenwicht tussen het rendement nastreven dat je voor ogen hebt, en beleggingen kiezen waarbij je je comfortabel voelt.
Start je met beleggen, houd dan ook een bedrag opzij op je spaarrekening als buffer. Zo kun je onvoorziene uitgaven het hoofd bieden zonder je beleggingen aan te spreken.

Hoe weet je nu welk type belegger jij bent? Geen makkelijke vraag. Daarom ontwierp KBC een test die je aan de hand van een aantal vragen helpt om je persoonlijke beleggingstype te achterhalen. Zo ontdek je de beleggingsaanpak waarmee je in alle gemoedsrust rendement kunt halen uit je vermogen.

Hoe wil jij beleggen? Doe hier de beleggerstest.