Geen vrouwen meer op Thaise politieschool
Thaise politievrouwen in uniform. Foto: AFP

De beslissing om in 2019 geen vrouwen toe te laten op de Thaise Royal Police Cadet Academy kan grote gevolgen hebben voor vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld.

De Thaise nationale politieacademie kondigde dit weekend aan dat zij in 2019 geen vrouwelijke cadetten toelaat. De beslissing werd niet gemotiveerd. ‘Dit is een beleidskwestie. Meer informatie mogen we niet geven’, zei Kapitein Worawut Sripakhon. Pas sinds 2009 kunnen vrouwen er politieagent worden.

Het besluit is niet te verzoenen met de Thaise wetgeving over gendergelijkheid, zegt Usa Lerdsrisuntad, directrice van de Thaise Stichting voor Vrouwen. ‘Dit is discriminatie. Er zijn al te weinig vrouwelijke agenten, en nu zal hun aantal nog verder terugvallen.’ Opmerkelijk: het Thaise recht vereist dat verkrachtingsslachtoffers ondervraagd worden door een vrouwelijke agent.

Vrouwenrechtenorganisaties noemen de beslissing een stap terug in de tijd. ‘We vrezen dat vrouwen minder vaak aangifte zullen doen van misdrijven als huiselijk geweld, seksuele intimidatie en aanranding’, stelt Jadet Chaowilai, directeur van de lokale mensenrechtenorganisatie Women and Men Progressive Movement. ‘We vrezen dat vele slachtoffers beschaamd of terughoudend zijn, waardoor ze liever niet met een mannelijke agent praten.’

Een studie van UN Women uit 2017 schat dat bijna 90 procent van de slachtoffers van een verkrachting in Thailand geen aangifte durft te doen. Uit het verslag bleek bovendien dat seksueel geweld soms goedgepraat wordt op basis van de seksuele geschiedenis van de vrouw in kwestie. Een verslag van de Friedrich-Ebert Stichting uit 2017 bevestigde deze bevindingen, en raadde net aan om meer vrouwelijke agenten in dienst te nemen om onderrapportering tegen te gaan.