Film Fest Gent kleurt opvallend Belgisch
Foto: BELGA

De 45ste editie van het Film Fest Gent pakt uit met tien titels ‘door of met Belgisch talent’. ‘Een opvallend Belgische editie, maar tegelijk ook zeer internationaal’, aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

Op het Film Fest Gent viert de Belgische cinema hoogtij. Zes films gaan er in wereldpremière. Girl, het Belgisch langspeeldebuut van Lukas Dhont dat meermaals in de prijzen viel in Cannes, opent het festival. Girl is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gaat over Lara, een vijftienjarig meisje dat niets liever wil dan ballerina worden. Om die droom waar te maken, is discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen.

Niet alleen de openingsfilm maar ook de slotfilm van de 45ste editie kleurt Belgisch: Beautiful boy van Felix Van Groeningen. Voor Van Groeningen, maker van The Broken Circle Breakdown en De ­helaasheid der dingen, is het zijn ­Amerikaanse debuut. Beautiful boy, met Timothée Chalamet en Steve Carell, is gebaseerd op de memoires van journalist David Sheff over de strijd die zijn zoon leverde tegen een zware drugsverslaving.

Schoenaerts

De langverwachte fictiereeks Over water van Tom Lenaerts en schrijver Paul Baeten Gronda wordt voorgesteld in Gent. Het festival zal de eerste twee afleveringen van de Eén-reeks vertonen in de sectie 'Serial madness'.

Over water draait om de voormalige tv-ster John Beckers (Tom Dewispelaere) die van zijn vrouw Marjan (Natali Broods) en hun twee kinderen een allerlaatste kans krijgt om zijn leven weer op de rails te krijgen. Na een verblijf in de ontwenningskliniek gaat John aan de slag bij het familiale expeditiebedrijf van zijn schoonvader.

Ook de nieuwe film met Matthias Schoenaerts krijgt een plaatsje op het festival. Kursk, een in ons land opgenomen Belgische productie, brengt de laatste uren in beeld van een Russische onderzeeër die in 2000 met de voltallige bemanning naar de bodem van de Barentszzee zonk. Regisseur van dienst is Thomas Vinterberg, maker van Festen en Jagten.

Magnum

Maar er is meer: De Bende van Jan de Lichte, een historische reeks die het verhaal vertelt van de bendeleider die in de 18de eeuw voor onrust zorgde in en rond Aalst, Coureur, het semi-autobiografische debuut van Kenneth Mercken en de psychologische triller Duelles met onder andere Veerle Baetens.

Ook de films Fatwa van Mahmoud Ben Mahmoud, Etangs Noirs van Pieter Dumoulin en Timeau De Keyser en Harry Gruyaert, over de Belgische Magnum-fotograaf gaan op het Film Fest Gent in wereldpremière.