Eland verdrinkt nadat toeristen foto’s blijven nemen
Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Een eland sprong in het water om weg te kunnen vluchten van een menigte toeristen die hem omringde. Het dier verdronk later, omdat het uitgeput was. Dat melden de plaatselijke autoriteiten van The Grand Isle County Sheriff’s Department.

In de Amerikaanse staat Vermont zwemmen elanden geregeld het meer over. Maar toen één dier Lake Champlain wou oversteken, ging het mis. Door barre weersomstandigheden deed het dier er langer over dan normaal. De eland was uitgeput toen hij na ettelijke kilometers eindelijk aan de westkant van de poel in South Hero was aangekomen.

Maar rust kreeg de eland niet. Verschillende omstaanders hadden het dier immers aan land zien komen en wilden van de unieke gelegenheid gebruikmaken om een foto te trekken. De toeristen kwamen erg dichtbij en de eland werd onrustig. Omdat de voorbijgangers hem omsingelden zag het dier geen andere uitweg en vluchtte hij opnieuw het water in.

De emoties, stress en fysieke uitputting werden de eland snel te veel. Zwemmen lukte niet meer en het dier verdronk voor de ogen van de fotograferende toeristen. Enkele uren later haalde Robert Currier, de verantwoordelijke van fauna en flora bij Lake Champlain, de levenloze eland uit het water om hem te gaan onderzoeken en begraven.

‘Dit was echt het slechtste plan ooit van de toeristen. Het beste idee is om gewoon weg te gaan, of op zijn minst afstand te houden als je een eland ziet. Zij kunnen niet tegen drukke plaatsen’, aldus Currier aan WCAX3. Volgens hem was het slechts een kwestie van tijd of er zou iemand gewond raken: ofwel het dier, ofwel de omstaanders. ‘Als een eland zich bedreigd voelt, dan wil hij ofwel zo snel mogelijk wel, ofwel wordt hij dan agressief.’