Amazon is nog straffer dan Apple
Foto: epa-efe

Onlinegigant Amazon is voor het eerst meer dan 1.000 miljard dollar waard op de beurs. Hoe heeft oprichter Jezz Bezos dat geflikt?

Het aandeel Amazon bereikte omstreeks 17.40 uur onze tijd 2.050,27 dollar op Wall Street. En daarmee werd Amazon meer waard dan 1.000 miljard dollar.

Het is nog maar het derde bedrijf ooit dat zo’n hoge  beurswaarde bereikte. Apple bereikte de mijlpaal op 3 augustus. Energiebedrijf PetroChina deed het hen eind 2007 voor, maar moest die waarde snel afgeven toen de financiële crisis ook de olieprijzen deed kelderen.

Ook Google en Microsoft zullen waarschijnlijk binnenkort door de duizend miljard dollar gaan– ze hebben nu al de 900 miljard in zicht.

De rit van Amazon is zonder meer de strafste. Apple deed er 183 beursdagen over om van 900 naar 1.000 miljard dollar te klimmen. Amazon steeg op 165 beursdagen van 600 naar 1.000 miljard. Op één jaar tijd is het aandeel meer dan verdubbeld.

Hoe heeft oprichter Jezz Bezos dat geflikt? Bij Apple is het zakenmodel helder: toestellen maken waar gebruikers  veel geld voor willen betalen. Maar hoe zit dat bij Amazon? Bezos begon het bedrijf in 1994 vanuit zijn garage als een online boekenwinkel, en stapelde jarenlang de verliezen op. Pas in 2003 kon het bedrijf uit Seattle voor het eerst het jaar zonder verlies afsluiten. Jarenlang veroverde Amazon de markt met lage prijzen, en flinterdunne marges. Ook nu nog zijn de prijzen erg laag, vooral omdat het ook derde verkopers op zijn platform toelaat die in scherpe concurrentie staan.

Meer dan de helft van zijn inkomsten haalt Amazon uit zijn cloud services. Bedrijven investeren niet meer zelf in servers om hun gegevens op te slaan, maar huren die bij Amazon. Dat is veel flexibeler, en turnt een vaste in een variabele kost om.

Qua lonen heeft Amazon een bedenkelijke reputatie, maar monsterwinsten heeft Amazon tot nog toe niet kunnen boeken. Maar dat Amazon nu door de 1.000 miljard gaat, wijten analisten aan het feit dat het eindelijk systematisch winst begint te spuien. Al moeten we dat niet overdrijven: in de voorbije vier kwartalen zette Amazon een totale nettowinst van 3,2 miljard dollar neer. Apple doet met 45,2 miljard ruim 14 keer beter.

Dat maakt de rit van Amazon nog straffer. Bij Apple bedraagt de koerswinstverhouding 17. Bij Amazon geloven beleggers dat het bedrijf maar liefst 90 keer meer waard is dan de verwachte winst voor het komende jaar.