Macron stelt nieuwe ministers voor
Macron en De Rugy Foto: AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft een nieuwe minister voor Ecologische Transitie en een nieuwe minister voor Sport aangeduid.

Francois de Rugy volgt de opgestapte Nicolas Hulot op als minister van Ecologische Transitie. De Rugy was tot vandaag de voorzitter van de Assemblée nationale en was volgens de Franse krant Le Monde een van de topfavorieten om Hulot te vervangen.

Kennis over het onderwerp lijkt de doorslaggevende factor: De Rugy is al meer dan vijfentwintig jaar militant bij de Franse groenen en is ook bij de Europese groene partij actief.

Macron stelt nieuwe ministers voor
Foto: AFP

Hulot stapte vorige week op omdat hij zich binnen de regering niet gesteund voelde inzake milieubeleid. Hij lanceerde wel enkele plannen voor de lange termijn, zoals rond biodiversiteit. Maar Hulots enige overwinning was de beslissing dat er geen nieuwe luchthaven komt in Nantes. Eind vorig jaar moest hij de uitstap uit de kernenergie uitstellen en kon hij niet beletten dat de meerderheid het afgesproken verbod op het gebruik van glyfosaat in 2021 weigerde in een wet te gieten.

Minister van Sport

Roxana Maracineanu vervangt op haar beurt Laura Flessel, die eerder vandaag aankondigde dat ze ‘om persoonlijke redenen’ ontslag neemt als minister van Sport. De voormalige schermster en Olympische kampioene liet in een mededeling weten ‘op andere manieren haar acties verder te zetten’ en ‘oude engagementen opnieuw op te pikken’. Die engagementen zijn ‘gericht op de mens, solidariteit en internationale samenwerking’.

Maracineanu was in een vorig leven zwemster. Ze werd wereldkampioene op de 200 meter rugslag en veroverde zilver op de Olympische Spelen in Sidney in 2000.