Vlaamse rivierloodsen blazen acties af na akkoord met minister
Foto: BELGA

De Beroepsvereniging van Loodsen (BVL) en Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) hebben maandagnacht een akkoord bereikt over drie van de vier actiepunten. Dat laat de vakvereniging dinsdag weten in een persbericht. De aangekondigde stiptheidsacties gaan niet door.

Op 21 augustus had de BVL een aanzegging tot actie verzonden naar het kabinet Weyts. Maandagnamiddag onderhandelden beide partijen tot diep in de nacht over vier actiepunten van de kanaal- en rivierloodsen.

Over drie actiepunten werd maandagnacht een akkoord bereikt. ‘De minister stemde snel in met een investering in de innovatie van het loodswezen’, zegt BVL-woordvoerder Yves Verspreet. ‘Zo worden al onze laptops op termijn vervangen.’

Ook de vraag naar een verzekering bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid na een arbeidsongeval wordt ingewilligd. Bij de eerste 35 werkdagen arbeidsongeschiktheid zullen de loodsen op dezelfde manier worden uitbetaald als andere Vlaamse ambtenaren. In de vier daaropvolgende maanden zal die uitkering gaandeweg afgebouwd worden, om werknemers aan te moedigen zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

De BVL vroeg ook een oplossing voor de loonkloof tussen de verschillende soorten loodsen. ‘Door kleine verschillen die historisch gegroeid zijn, ligt het uurloon van een rivierloods gemiddeld tien procent lager dan dat van een zeeloods’, zegt Verspreet. Over dit punt werd lang onderhandeld, maar ook hier kwamen beide partijen tot een akkoord. ‘In ruil voor een bedrag om de inkomensverschillen te corrigeren, zal de BVL maatregelen nemen om de efficiëntie van het loodswezen verder te verhogen.’

De vierde eis van de BVL, inzake de afbouw van de ziekteregeling van alle Vlaamse ambtenaren, is een bevoegdheid van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). De vereniging kan rond die kwestie dan ook bij haar aankloppen.