In Zuid-Soedan worden gevangenen nog steeds gefolterd
Zuid-Soedanees president Salva Kiir. Foto: reuters

Ondanks herhaalde beloften, worden in Zuid-Soedan nog steeds mensen willekeurig gearresteerd, opgesloten en mishandeld door de overheid.

‘In Zuid-Soedan worden mensen gearresteerd wegens hun politieke overtuiging of etnische afkomst. Daarna worden ze door de veiligheidstroepen van de regering onvoorstelbaar mishandeld, soms met de dood tot gevolg’, zegt Seif Magango van Amnesty International. De ngo publiceerde een rapport met getuigenissen over de periode tussen mei 2016 en december 2017.

Tussen februari 2014 en december 2016 vielen volgens Amnesty minstens twintig doden onder de gevangenen. Ondanks de beloftes van de regering om de gevangenen vrij te laten, stierven tussen februari en juli nog eens vier mannen door de slechte leefomstandigheden en ontoereikende medische zorg. De vier waren in 2014 gearresteerd en zaten sindsdien vast wegens vermeende banden met de oppositie. Ze werden nooit officieel aangeklaagd.

Eén maaltijd per dag

Ex-gevangenen vertellen dat ze water uit het toilet moesten drinken en geen privacy hadden om naar het toilet te gaan. Ze mochten maar zelden hun cel verlaten en mochten niet met elkaar praten. Sommige gevangenen kregen maar één maaltijd per dag, in extreme gevallen zelfs maar enkele per week.

Ze mochten ook geen contact hebben met hun familie of advocaat. Ze werden vaak van de ene gevangenis naar de andere overgebracht, wat het moeilijker maakte voor advocaten en familie om ze te bezoeken.

Agenten van de nationale veiligheidsdiensten (NSS) zouden hen gefolterd hebben, met onder meer stokken en metalen staven, elektrische schokken of breinaalden. ‘Mensen worden geslagen tot ze instorten’, klinkt het.

Politieke gevangenen

Nochtans had president Salva Kiir de vrijlating van alle politieke gevangenen beloofd. In augustus kwam ook een dertigtal vrij. Kiir herhaalde zijn belofte verschillende keren, laatst nog in juni, bij de ondertekening van de ‘Verklaring van Khartoem over het akkoord tussen de partijen van het conflict in Zuid-Soedan’.

Toch blijft de NSS echte of vermeende tegenstanders en dissidenten oppakken en opsluiten, schrijft Amnesty International. Op 28 juli werd Peter Biar Ajak, een vooraanstaande Zuid-Soedanese academicus en activist, gearresteerd op de luchthaven van de hoofdstad Juba. Hij werd opgesloten in het NSS-hoofdkwartier van Juba en zit nog altijd vast.