Oppositie: ‘Kinderen sluit je niet twee weken op in een isoleercel’
Freya Van den Bossche. Foto: BELGA

Oppositiepartijen Groen en SP.A zijn geschokt door de pijnpunten die worden aangestipt in het rapport over de Vlaamse jeugdinstellingen. Ze eisen zo snel mogelijk structurele ingrepen.

Groen reageert ‘geschokt door sommige elementen’ van het verslag over de Vlaamse jeugdinstellingen. ‘Het verslag toont aan dat het broodnodig was deze nieuwe vorm van controle werd opgericht. Het is al meteen duidelijk dat er veel en grondige klachten zijn. Hier moet nu mee aan de slag gegaan worden. Zowel door de instellingen zelf als door de politiek’, aldus parlementslid Elke Van den Brandt (Groen). Zij ziet een aantal zaken terugkomen, en wijst op het gebrek aan investeringen deze legislatuur.

‘Negentiende-eeuws, en dan heb ik het niet alleen over de gebouwen. Kinderen en jongeren sluit je niet twee weken op in een isoleercel. Gelukkig doen ook heel wat instellingen en personeelsleden het wel goed en benadrukt het rapport ook hun ongelofelijke inzet. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen moet reageren, hij kan dit niet zomaar afschuiven op zijn administratie. Deze zorgcrisis in de jeugdinstellingen is niks nieuws. Hoelang nog?’, vraagt Freya Van den Bossche namens SP.A.

Voor de Vlaamse socialisten kan met zo’n tussentijdse evaluatie niet gewacht worden tot de definitieve evaluatie volgend jaar. ‘Er moet de komende weken bekeken worden wat op korte termijn al kan gebeuren om zorgzekerheid te bieden. Er zijn structurele ingrepen nodig’, aldus de SP.A.