Duitse stad Chemnitz verbiedt betoging tegen gratis openluchtconcert
Toeschouwers tijdens het openluchtconcert tegen racisme. Foto: REUTERS

De Oost-Duitse stad Chemnitz heeft demonstraties van de islamofobe alliantie Thügida en de rechtse, populistische beweging Pro Chemnitz verboden. Beide organisaties wilden actievoeren tegen een openluchtconcert tegen racisme maandagmiddag.

In Chemnitz is er al dagenlang protest van extreemrechts, neonazi’s en andere tegenstanders van het Duitse vluchtelingenbeleid. De aanleiding was een steekpartij in de stad, waarbij een 35-jarige Duitser werd doodgestoken. Twee anderen raakten gewond. Een Iraakse en Syrische verdachte zitten in de cel.

Bekende Duitse bands als Die Toten Hosen en Kraftklub hadden daarop laten weten dat ze maandag gratis zouden optreden in de stad, als protest tegen racisme, vreemdelingenhaat en geweld. Er worden enkele duizenden toeschouwers verwacht.

Zaterdag vielen bij protesten in Chemnitz in totaal achttien gewonden. Na afloop van de demonstraties werd een 20-jarige Afghaan door vier vermomde mannen aangevallen en geslagen. Hij liep daarbij lichte verwondingen op. Een filmploeg van de lokale televisiezender MDR heeft ook een klacht ingediend, nadat ze tijdens opnames was aangevallen.