’s Werelds duurste schilderij blijft nog even verborgen voor het publiek
Foto: BELGAIMAGE

Het Louvre Abu Dhabi zou het schilderij ‘Salvator Mundi’ van Leonardo da Vinci normaal half september voorstellen aan het publiek, maar stelt de onthulling om onduidelijke redenen en voor onbepaalde tijd uit.

Het departement cultuur en toerisme van Abu Dhabi, dat tien maanden geleden het schilderij kocht voor het astronomische bedrag van 450 miljoen dollar, heeft via Twitter laten weten dat de onthulling voor onbepaalde tijd wordt vooruitgeschoven. ‘Meer details worden binnenkort vrijgegeven’, klinkt het.

Oorspronkelijk zou het Louvre Abu Dhabi het werk van Leonardo da Vinci vanaf half september delen met het publiek. Het schilderij van de Italiaanse meester stelt een zegenende Christus met een kristallen bol voor, en werd op een openbare veiling verkocht door de Russische zakenman Dmitri Rybolovlev, in zijn vrije tijd kunstverzamelaar en voorzitter van voetbalclub Monaco.

Daar was toen heel wat rond te doen. Het schilderij werd immers gekocht door een Saudische prins die niet actief was op de kunstmarkt. Hij kocht het schilderij in naam van de stad Abu Dhabi, dat een pronkstuk zocht voor het nieuwe museum. Volgens een lokale krant zou het museum enkel wachten met de onthulling tot 11 november, wanneer het zijn eenjarig jubileum viert.