In Lourdes wisten ze niet wat ze zagen, toen er vrijdag plots een naakte dame verscheen. Niet als bij wonder, maar als vrouw van vlees en bloed. De Frans-Luxemburgse artieste Deborah De Robertis (34) stond met louter een blauwe doek over het hoofd voor de grot. Eerder dit jaar werd de kunstenares al eens hardhandig van het podium gehaald in Brussel.

'Ik was daar voor een kunstproject', legt De Robertis uit. De vrouw wil immers haar naaktheid gebruiken om feministische kunst te maken die laat zien hoe puur en sterk het vrouwelijke lichaam kan zijn.

Maar dat was buiten de aanwezigen gerekend. Een persoon filmde hoe gelovigen haar probeerden te bedekken met kledingstukken (zie video bovenaan).

Het duurde niet lang voordat de politie opdaagde. De agenten verplichtten De Robertis een jurk aan te doen en arresteerden haar. De procureur van Tarbes bevestigt dat de vrouw enkele uren in hechtenis is geplaatst. Zij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor exhibitionisme.

Eerder dit jaar kwam De Robertis in het nieuws, nadat ze hardhandig van het podium werd gehaald tijdens een TEDx-event in Brussel.