Geen partijlid, geen partijlogo
Jinnih Beels Foto: Photo News

Net als Patrick Janssens twaalf jaar geleden trekt Antwerps lijsttrekker Jinnih Beels zonder partijlogo naar de kiezer.

Vandaag lanceerde de Antwerpse SP.A haar campagne met boegbeeld Jinnih Beels. De partij verkoos om haar lijsttrekster zonder partijlogo te introduceren. Beels is geen lid van de socialisten, bijgevolg wilde de campagne die lijn doortrekken. Twaalf jaar geleden trok ook Patrick Janssens zonder logo de campagne in. Janssens was toen burgemeester en wilde toen als kandidaat boven de partijen staan. Hij beschouwde de SP.A-stempel als te omknellend.

Logo als last

Bij Beels wordt een andere redenering toegepast. De Vlaamse socialisten verkeren momenteel in zwaar weer, het SP.A-logo kan dan een zware last om dragen worden. De plaatselijke afdeling veronderstelt dat de aantrekkingskracht van Beels sterker uitvalt wanneer ze zonder partijrugzak de straat op moet. Meteen wordt haar weigering om een lidkaart aan te schaffen als een sterk punt uitgespeeld.

Geen plan B

De lijsttrekker betreurt de manier waarop de Antwerpse kiesstrijd uitgroeit tot een wedstrijd tussen nationale kopstukken. ‘Onze stad is al genoeg het toneel geweest van hanengevechten. Antwerpen verdient beter.’ Beels profileert zich als een ‘echte uitdager’. Haar actieradius beperkt zich tot de grenzen van Antwerpen. Zij wil van deze verkiezingen geen voorafname maken van de Vlaamse en federale strijd volgend jaar. ‘Ik heb geen plan B, dit is geen opwarmertje voor juni.’

Haar gebrek aan lidkaart mag dan buiten de partij een issue zijn, binnen de partij wordt haar kandidatuur alvast sterk gedragen. Ook plaatselijk voorzitter Tom Meeuws zit ondanks zijn perikelen stevig in het zadel. De partijtop beseft dat de campagne een moeilijke en risicovolle operatie wordt. Maar met Beels als enige vrouwelijk lijsttrekker die bovendien een kleurtje heeft, groeit toch een zeker optimisme om een behoorlijk resultaat neer te zetten. De overtuiging dat burgemeester De Wever wellicht zijn meerderheid verliest, geeft daarbij wind in de vleugels.