Leger van Myanmar stelt Rohingya in kwaad daglicht met valse foto’s
Boven: een beeld van Hutu-vluchtelingen in 1996, onder: diezelfde foto zoals hij gebruikt werd in het boek van het Myanmarese leger. Foto: REUTERS

Het leger van Myanmar heeft een boek over de Rohingya-crisis uitgebracht. Reuters kon achterhalen dat enkele foto’s daarin vals zijn.

Leger van Myanmar stelt Rohingya in kwaad daglicht met valse foto’s
Deze foto werd in werkelijkheid in Bangladesh genomen. Foto: REUTERS

Enkele van de foto’s die in het boek gebruikt worden, horen eigenlijk in andere geschiedenisboeken thuis. Maar de bijschriften bij de troebel gemaakte foto’s vertekenen het beeld en het verhaal achter de foto’s.

Op één van die foto’s drijven twee lijken op het water. Volgens het bijbehorend bijschrift zijn dat Myanmarezen (‘local ethnics’) die vermoord zijn door Rohingya (in het boek steevast ‘Bengalen’ genoemd, om de Rohingya af te schilderen als illegale immigranten). Reuters toonde aan dat deze foto in werkelijkheid genomen is tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh in het begin van de jaren zeventig. De lijken die in het water liggen zijn dus Bengalezen, die in dit geval vermoord werden door Pakistanen.

Hutu’s

Een andere foto in het boek (zie boven) werd zelfs genomen op een ander continent. Op de foto zien we een grote groep mensen op de vlucht. De zwart-witte weergave van de originele foto doet vermoeden dat die genomen is in de late jaren 40. Het bijschrift laat claimt dat het gaat om Bengalen die Myanmar binnentrekken tijdens het Britse koloniale regime. Maar wat er eigenlijk op foto staat, zijn Hutu’s die tijdens de bloederige genocide vijftig jaar later hun land ontvluchten.

Leger van Myanmar stelt Rohingya in kwaad daglicht met valse foto’s
Er staan wel degelijk Rohingya op deze foto, maar ze ontvluchten Myanmar, en komen het niet binnen, zoals werd beweerd. Foto: REUTERS

De derde foto werd wel degelijk in Myanmar genomen. Het bijschrift zegt dat de mensen op de boot Rohinya’s zijn die Myanmar binnenkomen, maar dat is niet het geval. De boot vaart cynisch genoeg net de andere kant uit: de Rohinya vluchten weg uit hun land.

Reuters verzocht vergeefs om een reactie bij het leger van Myanmar. Een topman van het ministerie van Informatie wou evenmin commentaar geven, hij zei dat hij het boek niet gelezen had. Het boek is te koop op verschillende plekken in Yangon, de commerciële hoofdstad van het land.

Terroristen

De verhalen in het boek zijn gebaseerd op de berichten van de informatie-eenheid van het Myanmarese leger, die vooral op Facebook actief is. De eenheid post al sinds het begin van de crisis berichten vanuit het standpunt van het leger. Facebook beschuldigde het platform al eerder omdat het volgens de socialenetwerksite etnische en religieuze spanning zou aanwakkeren.

Tot grote ergernis van de Verenigde Naties greep Facebook pas begin deze week op de vele haatberichten. Het heeft een twintigtal militaire accounts permanent verwijderd. Alles samen bereikten die giftige accounts 12 miljoen Myanmarezen.

Verder wordt de bevolkingsgroep in het boek afgeschilderd als een terroristische groepering. Ze zouden er volgens de Myanmarese autoriteiten op uit zijn om hun eigen staat uit te roepen in Rahkine, een provincie in Myanmar.