Pro-Russische separatistenleider omgekomen bij explosie
Foto: EPA

Alexander Zachartsjenko, leider van de pro-Russische separatisten, is omgekomen bij een explosie in Donetsk. Dat werd inmiddels bevestigd door de leiding van de zelfverklaarde republiek.

De 42-jarige Zachartsjenko, premier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, is het enige dodelijke slachtoffer bij de explosie in een restaurant in het centrum van Donetsk, rond 17.30 uur lokale tijd. Minstens drie anderen raakten gewond, onder hen ook minister van Financiën Alexander Timofejev.

Volgens de autoriteiten van de zelfverklaarde republiek zijn meteen na de aanslag enkele verdachten aangehouden. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wijst naar de Oekraïense regering in Kiev, terwijl de Russische president Vladimir Poetin het heeft over 'een lafhartige misdaad' met als doel de regio te destabiliseren. Hij prijst Zachartsjenko als 'een echte volksleider.'

Zachartsjenko is niet het eerste kopstuk dat door mysterieuze aanslagen in Oost-Oekraïne om het leven komt. 

Zachartsjenko sloot zich aan bij de oppositiegroep Oplot, die zich verzette tegen de gecentraliseerde macht vanuit Kiev. Op 16 april 2014 bestormde de voormalige elektricien samen met zeven gewapende aanhangers het gebouw waar het stadsbestuur van Donetsk gevestigd was. In november 2014 werd hij ‘officieel’ verkozen als leider van de Volksrepubliek Donetsk.