Waarom een van de machtigste functies van het land vacant blijft, wat achttienjarigen van hun leven verwachten, en waarom geen enkele partij nog conservatief is over normen en waarden
De Belgische ziekteverzekering mist al een half jaar een directeur-generaal. Het is een machtige functie, die beslist over welke medicijnen aan wie worden terugbetaald. Foto: Belga
Schone lucht en transmigranten trekken de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op gang. Dit waren tien van de interessantste artikels van de voorbije week. Door Karel Verhoeven, hoofdredacteur De Standaard.

1.

De Belgische ziekteverzekering mist al een half jaar een directeur-generaal. Het is een machtige functie, die beslist over welke medicijnen aan wie worden terugbetaald. Het gaat over bijzonder veel geld. Toch zal de stoel nog even leeg blijven. Hij wordt warm gehouden tot de kabinetschef van Maggie De Block kan overstappen. Praat iemand nog over nieuwe bestuurscultuur?

2.

Wat willen achttienjarigen met hun leven aan? We vroegen het hun een zomer lang. Aan Jolien Vleminck (18) bijvoorbeeld. Ze wil architecte worden. En ze wil trouwen in een kleine kerk met witte lintjes rond de stoelen. Eigenlijk wil ze het even goed hebben als ze het nu al heeft.

3.

Het boomende toerisme maakt Europa tot een drukbezet openluchtmuseum, schreven we maandag. Dinsdag publiceerde we een grote foto en een heerlijk bijschrift die illustreren hoe dat in zijn werk gaat. Wat zoekt een gewoon Belgisch gezin?

4.

Ook de voorbije week woonde Arnon Grunberg in Zuiderlicht, het Gentse woonzorgcentrum voor psychisch kwetsbaren. Hij schrijft zonder enig drama. Dat maakt het zo aangrijpend. ‘Ik kan niet meer terug’, zegt een van de bewoners tegen hem.

5.

Nieuwe bedrijfsgebouwen zijn de voorbije jaren almaar verder van een station gebouwd. Files in steden duwen bedrijven verder naar de rand, en werknemers hebben een bedrijfswagen nodig om daar te raken. Moeten bedrijven terug naar het openbaar vervoer of het openbaar vervoer naar de bedrijven, vraagt het VBO zich af.

6.

Transmigranten massaal arresteren heeft geen zin omdat de meesten het land niet kunnen worden uitgezet. Velen komen uit Eritrea. Wat is er zo fout aan de dictatuur in Eritrea?

7.

Als een conservatieve partij in Vlaanderen al levensvatbaar is, dan zal ze in elk geval niet conservatief zijn over normen en waarden. Ook rechtse CD&V’ers en Vlaams Belang erkennen dat die onherroepelijk verschoven zijn. De conservatieve achterban krijgt alleen nog wat gegniffel over echte mannen.

8.

Straks zijn de linksen nog oprechtere conservatieven dan de rechtsen. Gedoe over mannenlingerie, ja. Maar hoor je nog een conservatief met een pleidooi voor wat waardevol is in de eigen cultuur, vraagt filosoof Frank Vande Veire. Zij hebben zich al lang neergelegd bij het cynische hedonisme van de consumptiemaatschappij.

9.

Dat in het katholiek onderwijs het vak Nederlands moet inboeten voor de extra maatschappelijke vorming, is een blunder met verregaande gevolgen, waarschuwen enkele academici. De leesvaardigheid tuimelt nu al naar beneden, de laaggeletterdheid rukt op. Hoezo kenniseconomie?

10.

Youtube lanceert zijn eigen ‘Spotify’. Biedt het abonnement van 9,99 euro per maand genoeg om de notoire gratisgebruikers van de videodienst te overtuigen? Muziekredacteur Nick De Leu testte het uit.