Een week na de dood van de Republikeinse senator John McCain, werd zaterdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington een officiële rouwplechtigheid gehouden. Huidig president Donald Trump was niet aanwezig, zijn dochter Ivanka wel. Gewezen president Obama noemde McCain 'een buitengewone man' in zijn toespraak.

De rouwplechtigheid in de Washington National Cathedral werd bijgewoond door meer dan drieduizend mensen, onder wie politici uit binnen- en buitenland.

De opvallendste afwezige was, zoals aangekondigd, huidig Amerikaans president Donald Trump. Volgens de Amerikaanse media zou McCain zelf gewenst hebben dat Trump niet naar de afscheidsplechtigheid kwam. Binnen de Republikeinse partij McCain was een van de scherpste critici van Trump. Zijn dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner waren wel aanwezig.

Ook Sarah Palin, de running mate van McCain in 2008, is niet welkom. Wel aanwezig zijn de gewezen presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama, de laatste twee nemen ook het woord tijdens de plechtigheid. Obama, die het in 2008 van McCain haalde in de presidentsverkiezingen, noemde de Republikein 'een buitengewone man' in zijn toespraak.

'President Bush en ikzelf bevinden zich onder de weinige gelukkigen die op het hoogste politieke niveau de strijd mochten aangaan met John', liet Obama optekenen. 'Hij heeft betere presidenten van ons gemaakt, net zoals hij de Senaat en het land beter heeft gemaakt.' Obama gaf tijdens zijn speech ook toe dat hij soms grondig van mening verschilde met McCain. 'Maar we hebben nooit betwijfeld dat we in hetzelfde team zaten.'

Bush, die in 2000 de nominatie van de Republikeinse partij binnenhaalde ten koste van McCain, noemde hem een 'eerbare' politicus. 'Hij erkende altijd dat zijn tegenstanders nog altijd landgenoten en mensen waren', deelde hij mee. Bush sprak ook over McCains afkeer voor haat. Hij loofde dat de overleden senator het opnam voor de kleine man en 'sprak voor vergeten mensen, op vergeten plaatsen'.

'Amerika was altijd al groot'

Voor de gewezen presidenten het woord namen, sprak Meghan McCain het publiek toe. 'Het Amerika van John McCain moet niet opnieuw groot gemaakt worden, want Amerika was altijd al groot', zei de dochter van McCain onder meer, een duidelijke sneer naar de Amerikaanse president en zijn campagneslogan ‘Make America great again’.

McCain overleed vorige week zaterdag op 81-jarige leeftijd aan een hersentumor. Zondag wordt hij met militaire eer begraven op het terrein van de Marineacademie in Annapolis, in de deelstaat Maryland.