Ook Sarah Palin ‘niet welkom’ op begrafenis John McCain
John McCain met Sarah Palin tijdens de presidentsverkiezingen van 2008. Foto: REUTERS

Sarah Palin is volgens Amerikaanse media niet welkom op de begrafenis van John McCain. In 2008 was Palin de running mate van de Republikein die zaterdag is overleden.

Tien jaar geleden werd Sarah Palin voorgesteld als de running mate van John McCain bij de presidentsverkiezingen van 2008. Toch moet ze wegblijven van de begrafenis, zo melden Amerikaanse media.

De weduwe van McCain zou beslist hebben dat Palin niet welkom is. ‘Ze wil de nalatenschap van John beschermen’, zegt een bron die dichtbij de familie staat.

Een bron uit Palins familie zegt aan NBC News dat ze niet reageren uit respect voor de familie. ‘De Palin-familie zal haar vriendschap met de McCains altijd koesteren’, zegt een vertegenwoordiger.

Nadat het nieuws over de dood van senator John McCain was bekendgemaakt, prees Sarah Palin hem als een vechter die voor zijn idealen opkwam. ‘John McCain was mijn vriend’, zei ze. ‘Ik zal de goede tijden herinneren.’

 

Een paar maanden voor zijn dood heeft John McCain gezegd dat hij de keuze voor Palin in 2008 betreurde en dat hij beter zijn vriend Joe Lieberman had gekozen. Een uitspraak die hard aankwam bij Palin, zo zei ze zelf.

Plechtigheid

De Amerikaanse president Donald Trump, met wie McCain meermaals in de clinch lag, is ook niet uitgenodigd op de begrafenis. McCains afscheidsbrief, die maandag werd voorgelezen, bevatte een nauwelijks verhulde kritiek op de zittende president. Hij raadde het Amerikaanse volk aan om ‘niet te wanhopen over onze huidige moeilijkheden’.

Zaterdag vindt een plechtigheid plaats in de kathedraal van Washington. Twee oud-presidenten, George Bush en Barack Obama, zullen daar het woord nemen. Beiden hebben John McCain tijdens een harde verkiezingsstrijd verslagen. Zondag wordt senator McCain tijdens een privéceremonie begraven op het kerkhof van de maritieme academie in Annapolis, in de staat Maryland.