Moeder die drie kinderen ombracht, aangehouden voor moord
De verdachte werd achter een doek naar haar voorgeleiding gebracht Foto: Foto’s: Kurt, rr

De Brugse onderzoeksrechter heeft de dertigjarige vrouw uit Varsenare aangehouden voor de moord op haar drie kinderen. Zij bracht haar kinderen in de nacht van dinsdag op woensdag in haar woning in Varsenare om het leven.

De dertigjarige verpleegster die dinsdagnacht haar drie kinderen om het leven bracht, is donderdagnamiddag voor de onderzoeksrechter in Brugge geleid. Die besliste om haar aan te houden op verdenking van drievoudige moord.

Tijdens de voorgeleiding was zoals gebruikelijk ook een gerechtspsychiater aanwezig. De bevindingen van de gerechtspsychiaters zullen cruciaal zijn om het motief van de vrouw te achterhalen. Het college van deskundigen zal ook moeten onderzoeken of B.W. toerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten.

Volgens haar advocaat Bart Staelens heeft de vrouw spijt van wat er gebeurd is. ‘Haar grootste wens is dat ze de klok kon terugdraaien, dat is evident.’ Volgens de verdediging gaat het om een gezinsdrama, maar over de precieze aanleiding voor de feiten kon meester Staelens niets kwijt. ‘De ondervraging is wel efficiënt en hoffelijk verlopen. Ze heeft alles zo zorgvuldig mogelijk verklaard.’

Ten slotte bevestigde Staelens nog dat de verdachte zich na de feiten wel degelijk van het leven wilde beroven. Als bij wonder liep ze bij de klap tegen een brugpijler geen levensbedreigende verwondingen op, maar enkel wat verwondingen in haar gezicht.

Omstandigheden onduidelijk

De verdachte moet dinsdag in Brugge voor de raadkamer verschijnen. Dan zal beslist worden over haar verdere aanhouding.

De precieze omstandigheden van de feiten zijn nog niet duidelijk. Het is ook nog niet bekend waarom de moeder haar kinderen van het leven heeft beroofd. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek, onder leiding van een onderzoeksrechter. Op uitdrukkelijk verzoek van die onderzoeksrechter mochten politie en parket in het belang van het onderzoek voorlopig niet communiceren over de zaak.

Opzettelijke aanrijding

Dinsdagnacht omstreeks 2 uur reed de vrouw opzettelijk tegen een brugpijler op de E40 in Oostkamp. Ze overleefde de klap, maar verklaarde de toegesnelde hulpdiensten dat ze haar kinderen iets had aangedaan. In haar woning in Varsenare, een deelgemeente van Jabbeke, troffen de speurders later de levenloze lichamen van haar drie jonge kinderen aan. Het gaat om een meisje van vier, een jongetje van twee en een baby van amper drie maanden oud, ook een jongetje. Haar partner lag te slapen en had al die tijd niets in de gaten.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.