Voormalig politieman krijgt in VS 15 jaar cel voor doodschieten ongewapende tiener
Gewezen politieagent Roy Oliver Foto: AP

Een gewezen politieagent is woensdagavond in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor doodslag op Jordan Edwards bij Dallas, Texas. De vijftienjarige jongen was ongewapend toen hij in 2017 werd doodgeschoten.

De jury had de agent eerder al schuldig verklaard, na twee dagen van beraadslagingen. Woensdag maakte ze ook de strafmaat bekend.

Gewezen politieagent Roy Oliver schoot op 29 april 2017 meermaals op een auto waarin vijf jongeren zaten. Een schot trof het hoofd van Jordan Edwards, die 15 jaar oud was.

De 38-jarige politieagent, die sindsdien ontslagen is, was met een collega naar een feest gestuurd waar minderjarigen naar verluidt alcohol aan het drinken waren. De agenten hoorden schoten toen ze ter plaatse aankwamen. Op dat moment stapten Jordan Edwards en andere jongeren volgens de lokale pers in een auto om weg te rijden van het feest, nadat ze de schoten hadden gehoord. De politieman schoot dan op de auto.

‘Vijftien jaar niet voldoende’

Voormalig politieman krijgt in VS 15 jaar cel voor doodschieten ongewapende tiener
Slachtoffer Jordan Edwards Foto: EPA

De politie zei eerst dat de agent uit zelfverdediging had geschoten omdat de auto met de jongeren achteruit reed. Maar de beelden van zijn camera toonden dat de auto van hem wegreed toen hij het vuur opende.

De advocaat van het gezin Edwards, Daryl Washington, zei dat de zaak ‘alle Afro-Amerikanen’ betrof, ‘alle ongewapende Afro-Amerikanen die gedood werden en voor wie geen recht is geschied’. De familieleden van het slachtoffer reageerden na de uitspraak dat ze vijftien jaar niet voldoende vinden.

De advocaten van de politieagent zeiden volgens de lokale media dat ze van plan waren in beroep te gaan.