Wind zorgt voor onverwachte ontknoping en tijdsverlies, ritzege voor geplaagde Bouhanni
Foto: BELGA

Wat een saaie etappe leek te worden, draaide dankzij de wind dan toch nog uit op een spannende bedoening. Bouhanni won de etappe maar belangrijker was het tijdsverlies dat Kelderman en Pinot aangesmeerd kregen. Zij verloren meer dan een minuut.

Nauwelijks 155 kilometer lang, de zesde etappe van Huercal-Overa naar San Javier. Een tocht vanuit Andalusië naar de kustlijn om te finishen in de provincie Murcia, daar waar Alejandro Valverde huist. Twee beklimmingen van de derde categorie inspireerden het peloton niet om er een begeesterend kijkstuk van te maken. Integendeel, drie vluchters - de onvermijdelijke Maté, de verrassende Porte en de onbekende Spanjaard Cubero - besloten om voor het indommelende peloton uit te gaan rijden. Maté voor de bergpunten, Cubero voor de publiciteit en Porte als training. Hun voorsprong schommelde doorlopend rond de twee minuten. Deze kans gingen de spurters niet laten ontsnappen.

Uiteraard drukte de hitte weer haar stempel op het koersverloop. De renners hadden meer aandacht voor hun bevoorrading dan dat ze koers wilden maken. Het ging zo traag over zo’n brede wegen dat er zelfs geen valpartijen te noteren vielen. Kortom, een dag die de geschiedenisboeken niet zal halen. Dachten we!

Op dertig kilometers van het einde waren de drie vluchters eraan voor hun moeite. En dan was daar plots de wind. Een groepje van een man of veertig vormde de eerste waaier, zonder de Nederlandse klassementsrenner Wilco Kelderman die op een ongelukkig moment lek reed. Ook Thibaut Pinot liet zich verrassen. Vooraan werd niet gewacht, Pinot en Kelderman kregen meer dan een minuut aan de broek.

Van de spurters had bijna niemand zich laten verrassen zodat we in San Javier een mooie ontknoping aangeboden kregen. Viviani liet zich uit de trein van Quick Step duwen waardoor voor de gebelgde Nacer Bouhanni de weg helemaal open lag.