Snelwegparking Jabbeke ’s nachts afgesloten na schietpartij
Foto: BELGA

De burgemeester van Jabbeke sluit voortaan ’s nachts de snelwegparking langs de E40 in de richting van de kust. Een schietpartij tussen transmigranten vormt de aanleiding.

Daniël Vanhessche (CD&V), burgemeester van Jabbeke, heeft beslist om vanaf komende zaterdag de snelwegparking af te sluiten tussen 20 uur en 6 uur. De maatregel blijft minstens drie maanden van kracht.

Directe aanleiding van de sluiting is het schietincident in de nacht van dinsdag op woensdag. De snelwegparking is een geliefkoosde plek voor transmigranten die daar problemen in een vrachtwagen te klimmen in de hoop op die manier in Groot-Brittannië te komen.

De burgemeester dringt bij hogere overheden al langer aan op maatregelen, maar die kwamen er niet snel genoeg. Vanhessche neemt daarom het heft in eigen handen. ‘Ik neem zelf die beslissing. Niemand heeft de voorbije weken gehoor gegeven aan mijn vraag. Ik heb de betrokken diensten net zelf op de hoogte gebracht’, aldus Vanhessche.

‘De situatie raakte genormaliseerd toen de parking bewaakt werd door privébewakers, maar toen dat stopte, door een gebrek aan financiële middelen, begon alles opnieuw’, besluit de burgemeester. ‘Dit is het enige wat ik nog kan doen.’