Agenten uit het hele land hebben bij de rouwstoet van Amaury Delrez, de agent die in Spa is doodgeschoten, een erehaag gevormd. Verschillende politici hebben de begrafenis bijgewoond.

De agenten die een erehaag vormden, droegen allemaal een rouwband. Toen de rouwstoet voorbijkwam, salueerden ze. De 38-jarige Amaury Delrez, vader van drie kinderen, werd in de nacht van zaterdag op zondag doodgeschoten bij een interventie in Spa.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke, premier Charles Michel, de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie Jan Jambon en Koen Geens, Luiks provinciegouverneur Hervé Jamar en procureur-generaal Christian de Valkeneer woonden de plechtigheid in de kerk van Theux bij.

Onderscheiding

De politiecommissariaten van Spa, Theux en Jalhay blijven donderdag uitzonderlijk een hele dag gesloten. Voor politie-interventies in de regio wordt een beroep gedaan op agenten van naburige zones. Buiten werd een groot scherm opgesteld opdat iedereen de plechtigheid kon volgen. Een deel van de plechtigheid werd uitgezonden.

 Amaury Delrez krijgt postuum het Burgerlijk Kruis 1ste klas voor moed en toewijding. Dat is de hoogste burgerlijke onderscheiding.

Moord

De vermoedelijke dader Yvo T. is beschuldigd van moord en een moordpoging op een andere agent. Hij zat zaterdagnacht samen met zijn broer en een vriend in een taxi in Spa na te zijn geweigerd in een café, waar hij een vuurwapen had getoond. Even later zou hij de politie-inspecteur hebben doodgeschoten. De Belgische autoriteiten hebben Nederland gevraagd om het duo dat met T. in de taxi zat, over te leveren.

De Franstalige zender RTL heeft amateurbeelden uitgezonden van het moment na de schietpartij.