Tijdens haar driedaagse bezoek aan Afrika deed de Britse premier Theresa May ook Zuid-Afrika aan. Voor haar bezoek aan Robbeneiland, waar Nelson Mandela tussen '64 en '82 gevangenzat, wilde een journalist weten weten wat May had gedaan om hem vrij te krijgen.

'U was in de jaren 70 en 80 al actief in de politiek. Wat hebt u gedaan om Nelson Mandela vrij te krijgen', vroeg Channel 4-journalist Michael Crick zich af (vanaf 5:15 minuten in video bovenaan). 'Wat belangrijk is, is wat het Verenigd Koninkrijk deed', probeerde May de vraag te ontwijken, maar dat was zonder Crick gerekend. 'Nee, wat deed u? Bent u gaan betogen? Werd u opgepakt aan de ambassade? Boycotte u Zuid-Afrikaanse producten? Deed u iets?'

'Ik denk dat je goed genoeg weet dat ik niet ging betogen', gaf May toe, maar ze weigerde daarop te zeggen of ze als conservatief in die periode, net als toenmalig premier Thatcher, vond dat Mandela een terrorist was. 'Zal u zich op Robbeneiland schuldig voelen dat u niets hebt gedaan voor Mandela', probeerde Crick nog één keer. 'Ik zal vooral immens veel respect voelen voor zijn staatsmanschap', besloot de Britse premier.