Trump ontslaat met een tweet zijn juridische adviseur Donald McGahn
Donald McGahn Foto: EPA
Donald McGahn, de belangrijkste juridisch adviseur van president Trump, heeft via een tweet vernomen dat hij de laan is uitgestuurd. Volgens The Washington Post overwoog hijzelf al een tijdje om ontslag te nemen omdat hij een andere, meer verzoenende koers wilde varen met de speciaal aanklager Robert Mueller.

Trump verweet McGahn dat hij minister van Justitie Jeff Sessions niet had tegengehouden toen die besloot zich afzijdig te houden bij het onderzoek naar de mogelijke banden tussen het team van Trump en de Russen. Toen Trump vorig jaar de speciaal aanklager Mueller wilde ontslaan, dreigde McGahn met ontslag. 

Zijn positie werd moeilijk toen onlangs bekend werd dat hij is verhoord door medewerkers van Mueller. Toen zal ongetwijfeld het ontslag van FBI-chef James Comey aan bod zijn gekomen en Trumps pogingen om Mueller eruit te werken. Dat zou kunnen worden opgevat als een poging de rechtsgang te belemmeren, een vergrijp dat mogelijk de aanleiding zou kunnen zijn om een afzettingsprocedure tegen Trump te beginnen.