Vlaanderen krijgt twintig keer meer ‘struinnatuur’
Foto: idh

In ruim 8.000 hectare Vlaamse bos- en natuurgebieden kan voortaan vrij gewandeld, of gestruind, worden. ‘Ik wil mensen dichter bij de natuur brengen, door meer en betere natuur- en bosgebieden te ontwikkelen’, zegt minister Joke Schauvliege.

De Vlaamse regering besliste onlangs het aanbod aan zogenoemde struinnatuur stevig uit te breiden, van 400 naar 8.000 hectare. En dat dankzij een nieuwe maatregel, die bepaalt dat wandelaars overal in de Vlaamse natuur- en bosgebieden van het pad mogen, als dat niet ten koste gaat van de natuur.

Die maatregel is bovendien al sinds eind juli van kracht, maar het Agentschap Natuur & Bos communiceerde er woensdag pas over.

‘Ik wil mensen dichter bij de natuur brengen, door meer en betere natuur- en bosgebieden te ontwikkelen, maar ook door het belevingsaanbod uit te breiden’, aldus Schauvliege. ‘Zo kon er al veel meer in onze bossen gespeeld worden, nu kan je ook op veel meer plekken vrijuit wandelen of struinen.’

De nieuwe regels

Op een digitale kaart op de site van het Agentschap Natuur & Bos kan nagegaan worden waar wandelaars van het pad mogen, en waar het niet mag.

Voor fietsers, mountainbikers, ruiters of andere recreanten is er geen extra struinnatuur. Hetzelfde geldt voor wandelaars die met een hond op pad zijn. Tijdelijk kan het ook dat bepaalde zones afgesloten worden omdat er een broedgeval is of een gevaarlijke situatie bij werken of stormschade.