Indonesisch meisje (15) toch niet naar gevangenis voor abortus na verkrachting
Na de veroordeling van het meisje braken protesten uit. Foto: EPA

Een Indonesische rechtbank heeft in beroep de veroordeling ongedaan gemaakt van een vijftienjarig meisje, dat in eerste aanleg een celstraf van zes maanden had gekregen omdat ze een abortus had laten uitvoeren. Het meisje was zwanger geraakt, nadat ze door haar oudste broer was verkracht.

In juli had een rechtbank in de provincie Jambi, op het eiland Sumatra, het meisje veroordeeld voor de onderbreking van haar zwangerschap. Die beslissing werd fors bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties.

In beroep werd de veroordeling woensdag ongedaan gemaakt. ‘De abortus werd uitgevoerd in een noodsituatie. Daarom is ze vrijgesproken van alle aantijgingen’, staat in een mededeling van de rechtbank.

Het meisje werd in een jaar tijd acht keer door haar 18-jarige broer verkracht. De broer werd veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar en 3 maanden.

In Indonesië wordt abortus alleen onder strikte voorwaarden toegelaten. Slachtoffers van verkrachting kunnen alleen tijdens de eerste veertig dagen van de zwangerschap een abortus laten uitvoeren.