Nederlanders bouwen hoogste toren van Australië
Foto: UNStudio

Het Nederlandse architectenbureau UNStudio, bekend van de Erasmusbrug in Rotterdam, heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen om een nieuwe toren te bouwen in Melbourne.

Het Amsterdamse UNStudio, dat wordt geleid door architecten Ben van Berkel en Caroline Bos, ontwierp samen met het Australische Cox Architecture twee spiraalvormige torens met platformen die worden ingenomen door planten en bomen, vandaar de naam Green Spine.

De eerste toren zal tot 356,2 meter hoog reiken, de tweede 252 meter. In de hoogste toren worden alleen woningen ingericht, de tweede is bestemd voor kantoren, een hotel en restaurants. De twee torens worden op de begane grond verbonden door een podium met voor onder andere een crèche, een bibliotheek en een cinema.

Het ontwerp van UNStudio – dat behalve de Erasmusbrug in Rotterdam ook het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart en het station van Arnhem Centraal tekende – werd door de jury verkozen boven dat van BIG, OMA, MVRDV, Coop Himmelb(l)au en MAD.

De bouw van de Green Spine start in 2020, zodra het project de nodige vergunningen heeft. De bouwkosten worden geraamd op 1,3 miljard euro. Afgewerkt zal het project de titel van hoogste toren van Australië kunnen claimen. De hoogste toren van de Green Spine wordt dertig meter hoger dan de Q1-woontoren in Gold Coast, met zijn 322,5 meter voorlopig de hoogste van het eiland.

Nederlanders bouwen hoogste toren van Australië

Southbank by Beulah, UNStudio, Green Spine from UNStudio on Vimeo.