Khamenei gelooft niet meer in nucleaire deal
Khamenei en president Rouhani. Foto: EPA-EFE

De Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei zegt dat zijn regering geen hoop meer moet koesteren dat Europa de nucleaire deal nog kan redden nu de VS de stekker eruit getrokken heeft.

‘Er is geen probleem om relaties te onderhouden met Europa of verder te onderhandelen’, aldus Khamenei, ‘maar de hoop op iets als een nucleaire deal kunnen we opbergen.’ Hij zou dat volgens zijn website gezegd hebben in een overleg met president Hassan Rouhani en andere regeringsleden.

‘Een nucleair akkoord is een middel, geen doel’, liet Khamenei via zijn website nog verstaan. ‘Als we tot het besluit komen dat zo’n akkoord onze belangen niet dient, dan zeggen we het op.’

Het nucleaire akkoord van 2015 voorzag in de geleidelijke opheffing van economische sancties tegen Iran in ruil voor het terugschroeven van het nucleaire programma. Maar de Amerikaanse president Donald Trump trok in mei echter de stekker uit die Iran-deal en kondigde economische sancties aan. De Iraanse president Rouhani, die geldt als meer gematigd, liet daarop snel verstaan dat hij het akkoord nog wilde redden met de overige ondertekenaars: China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De uitlatingen van Khamenei onderstrepen echter dat Iran niet van plan is zijn nucleair programma zomaar naar de prullenmand te verwijzen.

‘De tijd dringt’

Vandaag heeft Iran voor het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag ook zijn slotpleidooi gehouden in een zaak die het land aangespannen heeft om te eisen dat de Amerikaanse economische sancties weer worden afgeschaft. ‘De tijd dringt voor Iran’, verklaarde Mohsen Mohebi, die de pleidooien leidt voor Teheran, woensdag. ‘Miljoenen mensen hebben ernstig te lijden onder de sancties van de Verenigde Staten.’

Volgens de VS zijn die sancties nodig voor de internationale veiligheid. Volgens de tegenpartij gaat het echter om ernstige schendingen van het verdrag dat beide landen sloten in 1955. Die tekst voorziet vriendschappelijke relaties en goede commerciële banden tussen de VS en Iran.