Voor het eerst in 50 jaar: astronaut in opleiding verlaat Nasa
Robb Kulin. Foto: AP

Robb Kulin houdt zijn opleiding tot astronaut bij de Nasa voor bekeken. Het is voor het eerst in 50 jaar dat een aspirant-astronaut dat doet.

Robb Kulin had er al de helft van zijn tweejarige opleiding in het Johnson Space Center in Houston opzitten, maar hij zal die nooit afwerken: hij verlaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Opmerkelijk, want het is voor het eerst in een halve eeuw dat iemand dat doet.

Volgens woordvoerder Brandi Dean verlaat Kulin Nasa vrijdag al. Waarom wou ze niet kwijt: ‘wegens persoonlijke redenen’ is het enige dat er meegedeeld werd. Meer details worden, om privacyredenen, niet prijsgegeven.

Kulin was een van de 12 astronauten die vorig jaar gekozen werden uit meer dan 18.300 sollicitaties. Kulin werkte voordien bij SpaceX en zei indertijd dat hij ooit hoopte te kunnen vliegen met een toestel dat hij mee ontworpen had.

De opleiding die hij daarvoor moest volgen is echter enorm zwaar. Volgens Space.com moeten de astronauten zich bekwamen in allerlei disciplines, van duiken tot de Russische taal, van robotica tot vliegsystemen.

De laatste keer dat een astronaut in opleiding wegging bij Nasa was in 1968. Volgens Ars Technica stapte chemicus John LLewellyn destijds op toen hij zich realiseerde dat hij het besturen van straalvliegtuigen niet snel genoeg onder de knie kreeg.

USA Today meent te weten dat Nasa geen vervanger voor Kulin zal aanduiden. De andere 11 kandidaten volgen het programma nog altijd en de 39 actieve astronauten die bij Nasa in dienst zijn, komen nog allemaal in aanmerking voor nieuwe missies.