Europeanen (vooral de Duitsers) willen altijd zomertijd
Foto: Hollandse Hoogte / Philip Vanoutrive

Meer dan 80 procent van de 4,6 miljoen Europeanen die afgelopen zomer meededen aan een online bevraging in de EU, willen af van de jaarlijkse omschakeling tussen zomer- en wintertijd. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. Op de vraag of ze liever hebben dat het altijd winter- of zomertijd blijft, kiest een meerderheid van de deelnemers voor de zomertijd.

De Europese Commissie lanceerde de enquête begin juli, op vraag van het Europees Parlement. Een resolutie om een einde te maken aan de halfjaarlijkse uurwijziging haalde het in februari niet, maar een meerderheid van de parlementsleden drong wel aan op een diepgaand onderzoek door de Commissie. De bevraging maakte daar deel van uit. Opvallend is dat vooral de Duitsers hun stem lieten horen: van de 4,6 miljoen deelnemers kwam meer dan 3 miljoen uit Duitsland.

De Commissie heeft altijd benadrukt dat de bevraging geen referendum is en dat het resultaat slechts één element vormt van het onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek zal ook meespelen, al verklaarde de bevoegde Europese Commissaris Violeta Bulc eerder al dat dit niet eenduidig is. Tegenstanders beweren dat de jaarlijkse uurwisseling nadelige gevolgen heeft voor de volksgezondheid, de verkeersveiligheid en economische sectoren zoals de landbouw.

Het komt de Europese Commissie toe om een voorstel te doen. Daarna is de instemming van de lidstaten en het Europees Parlement nodig voor een nieuwe regeling in de hele EU kan ingaan.