‘Advocaat vraagt vrijlating Jos B.’
Jos B. bij zijn arrestatie zondag. Foto: AP

De advocaat van Jos B., de verdachte van de moord op Nicky Verstappen (11), zou aan de rechter gevraagd hebben om zijn cliënt op eigen kracht naar Nederland te laten reizen. Dat schrijft ‘De Limburger’. B. wordt sowieso pas uitgeleverd als de Nederlandse agenten die hem moeten begeleiden, aangekomen zijn.

Inigo Cobo Martínez stond Jos B. (55) bij via een videoverbinding vanuit Madrid in de uitleveringsprocedure, nadat de Nederlander zondagmiddag werd opgepakt op zo’n 50 kilometer van Barcelona. B. verzet zich niet tegen zijn uitlevering.

B. zelf zit in een gewone gevangenis bij Barcelona en zijn rechten worden gerespecteerd, aldus Martínez. Hij zou aan ‘De Limburger’ veklaard hebben dat de verdachte zich ‘normaal gedraagt voor iemand die in hechtenis zit’. Daarom zou Martinez ook aan de rechtbank gevraagd hebben om zijn cliënt vrij te laten. B. zou dan op eigen houtje naar Nederland kunnen afreizen. De rechter zou dat verzoek echter geweigerd hebben.

Volgens Martínez is de termijn voor de overdracht van een verdachte uiterlijk tien dagen. Die termijn zou dinsdag ingegaan zijn. Sowieso is het wachten op Nederlandse agenten, want zij moeten B. vergezellen tijdens de vlucht van Spanje naar Nederland, aldus Martinez tegenover RTLNieuws.