Zoveel betaalt Amazon personeel voor positieve tweets
Foto: BELGAIMAGE

Webgigant Amazon creëerde minstens vijftien Twitteraccounts waarop het personeel van zijn fel bekritiseerde distributiecentra alleen positieve tweets kan posten. En dit tegen een opmerkelijke vergoeding.

Webgigant Amazon is de kritiek op de soms extreme werkomstandigheden in zijn distributiecentra beu. Zo stond afgelopen april nog te lezen in een kritisch Brits rapport dat de werknemers van Amazon soms in flessen moeten urineren omdat ze geen plaspauze krijgen.

Ambassadeur

Het bedrijf van Jef Bezos vond een even originele als bedenkelijke manier om zich daartegen te verweren. De Amerikaanse website TechCrunch en de Britse krant The Guardian ontdekten deze week dat het bedrijf van Jef Bezos zeker vijftien gestandaardiseerde Twitteraccounts creëerde waarop werknemers onder het logo ‘Ambassadeur FC’ louter positieve commentaren over hun persoonlijke werkomstandigheden kunnen posten.

Volgens Chris Grantham, ex-distributiemedewerker in Amazon en Florida en tevens ex-ambassadeur, worden de betrokken werknemers daarvoor intern ongeveer een dag opgeleid en krijgen ze ook een beperkte vergoeding.

Vakantiedag en 50 dollar

‘Toen ik er nog werkte, kregen ze daar één extra betaalde vakantiedag en een cadeaubon van 50 dollar voor na het seizoen van de eindejaarsfeesten’, verklaarde Grantham aan Yahoo Finance!. ‘Dat is alles wat ik kreeg. En ja, tijdens mijn opleiding ook nog een ontbijt van sandwiches met charcuterie.’

Volgens Amazon gaat het om werknemers die voldoende lang in de distributiecentra werken om er op een eerlijke manier hun persoonlijke ervaringen over te delen. Die positieve, persoonlijke verhalen op sociale media moeten een tegengewicht vormen voor toenemende kritiek op de werkomstandigheden bij de webgigant. ‘Employer advocacy’ heet deze vernieuwende marketing- en communicatiestrategie.

Wél naar toilet

In de gesponsorde Twitterberichten meldt de zeer actieve Phil uit het Britse Kent bijvoorbeeld dat hij om het even wanneer naar het toilet mag gaan, terwijl zijn collega Carol laat weten dat ze bij Amazon een basisloon heeft van 15 dollar per uur, overuren niet meegerekend. Adam uit San Marcos Texas getuigt dan weer dat distributiemedewerkers vanaf dag één een ziekteverzekering krijgen en dat het bedrijf medewerkers financieel helpt om studiegeld te betalen.