Uitbaters migrantencentrum Haren vragen extra opvangplaatsen na alweer vandalisme
Foto: Kristof Vadino

Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen wil dat de overheid meer doet dan alleen bijkomende veiligheidsmaatregelen nemen aan het opvangcentrum Porte d’Ulysse in Haren. Maandagavond waren er opnieuw problemen met agressie en vandalisme.

‘Er moet een beter opvangsysteem komen, met meer open plaatsen’, zegt woordvoerder Mehdi Kassou. Volgens een schatting van het platform hebben zowat tweehonderd mensen de nacht van maandag op dinsdag buiten moeten doorbrengen.

Het platform baat met vrijwilligers in Haren (Brussel) het Porte d’Ulysse uit, een centrum uit waar honderden migranten opvang krijgen. De activiteiten werden maandagavond opgeschort als gevolg van vandalisme. Daklozen die klagen over een gebrek aan slaapplaatsen, waren agressief geworden. Ze hadden ook geprobeerd om binnen te dringen in het gebouw.

Het zijn niet de eerste incidenten in het opvangcentrum. Eind vorige maand moest het een nacht lang sluiten na opstootjes met een groep van twintig agressieve personen die onder invloed waren van drank, drugs of medicatie. Medio augustus werd een werknemer geslagen met stoelen en stokken, een ander personeelslid werd bedreigd met een keukenmes.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft al beloofd de veiligheid op te voeren. Zo wordt de private bewaking aan het opvangcentrum versterkt. Maar het burgerplatform betreurt dat er op die manier niets ten gronde verandert. ‘De overheid moet de moeilijke omstandigheden erkennen. Er is sprake van hoogdringendheid. De opvangcapaciteiten voor Brussel moeten worden uitgebreid’, zegt Kassou.

‘Federale hypocrisie’

Er komt deze week nog overleg met de Brusselse regering en met daklozenopvang. De vrijwilligers hopen hun activiteiten zo snel mogelijk weer te kunnen hervatten.

‘Deze onruststokers zijn al verschillende keren gearresteerd. Maar ze werden telkens weer vrijgelaten omdat het om kleinere inbreuken gaat. We betreuren dat ze geweld gebruiken, maar we willen er ook wel aan herinneren dat het hen erom te doen was een bed te vinden’, zegt de woordvoerder van het burgerplatform.

‘Tijdens de winter opent de overheid in één klap 4.000 plaatsen. Maar buiten de winter zijn de daklozen een exclusieve Brusselse bevoegdheid’, vervolgt Kassou. ‘Er is bij de federale regering veel hypocrisie en er bestaat geen bereidheid om het probleem op te lossen. Als het over migranten gaat, zeggen ze dat ze niets kunnen doen. En als het over daklozen gaat, worden ze naar het Brussels gewest gestuurd.’