N-VA wil wel mee besturen, maar niet met SP.A
Partijvoorzitter Bart De Wever bij de voorstelling van zijn lijst in Antwerpen. (februari 2018) Foto: Jan Van der Perre

De N-VA maakt er geen geheim van in Oostende: een coalitie met de SP.A behoort niet tot de mogelijkheden. Die regel geldt in wel meer gemeenten.

‘We willen graag meebesturen en het beleid grondig veranderen, maar dat kan niet met de partij die het de voorbije 25 jaar in Oostende voor het zeggen had.’

N-VA-lijsttrekker Björn Anseeuw sluit de deur voor een coalitie tussen de twee grootste partijen in de kuststad. Een coalitie van SP.A (vijftien zetels) en de N-VA (tien zetels) is nochtans waarschijnlijk de enige mogelijkheid om na de verkiezingen met twee partijen te kunnen besturen, maar Anseeuw wil een duidelijk signaal geven aan de kiezer. ‘We stappen niet in een coalitie waar ook de Stadslijst en socialisten in zitten’, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Ook elders niet happig

Oostende is niet de enige stad waar de N-VA een coalitie met de socialisten uitsluit. ‘Liever niet met de SP.A’, zei partijvoorzitter Bart De Wever al over het nieuwe stadsbestuur in Antwerpen.

In Gent sluit lijsttrekster Anneleen Van Bossuyt een coalitie met de socialisten gewoon uit. Ook in Leuven noemde lijsttrekker Lorin Parys de kans dat de N-VA in een coalitie met SP.A zou stappen ‘zo goed als onbestaande’.

Zeker in de steden waar de SP.A al langer de meerderheid levert, stelt N-VA zich op als het alternatief voor rood. Ze hoopt zo de kiezer die uit is op verandering aan zich te binden.