‘Seksueel gefrustreerde dolfijn’ leidt tot zwemverbod
Themabeeld. Foto: ISOPIX

De burgemeester van de gemeente Landévennec, in de Franse regio Bretagne, had een zwemverbod afgevaardigd op de plaatselijke stranden. Dat deed hij om de badgasten te beschermen tegen een seksueel gefrustreerde dolfijn, die intussen wegzwom.

De dolfijn , die de bijnaam Zafar kreeg, dook enkele maanden geleden voor het eerst op in de baai van Brest. Het dier was meteen een trekpleister. Hij amuseerde de toeristen en zwom mee met bootjes.

Seksuele opwinding

Maar enkele weken geleden veranderde zijn gedrag plots. Hij begon naar de badgasten toe te zwemmen en probeerde zich tegen hen aan te wrijven. Duidelijk in een staat van seksuele opwinding.

Omdat hij ook enkele zwemmers verhinderd had om terug te keren naar het strand en een vrouw uit het water had geduwd zodat ze door de lucht vloog, had de burgemeester van Landévennec maandag beslist om in te grijpen. Hij stelde een zwem-en duikverbod in als de dolfijn in de buurt is. Zafar zwom maandag weg van de baai, waardoor het verbod werd opgeheven.

‘Blijven wilde dieren’

Dolfijnen vertonen soms seksueel gedrag naar andere soorten toe, onder meer mensen.

Experten waarschuwen dat dolfijnen, ondanks hun vriendelijke en speelse karakter, nog altijd wilde dieren zijn. Ze kunnen dus ook mensen verwonden, zeker als ze zich bedreigd voelen.