35-jarige man aangehouden voor racistisch geweld na vechtpartij Aarschot
Foto: Facebook

Een 35-jarige man is aangehouden nadat hij afgelopen weekend op het station van Aarschot een zwarte jongen op de sporen duwde. Het parket opende een onderzoek naar slagen en verwondingen met racistisch motief. Burgemeester Peeters van Aarschot reageert geschokt, maar roept ook politici op om zich te bezinnen.

Politie en parket voeren een onderzoek naar het zware incident in Aarschot. De drie aanvallers werden al geïdentificeerd dankzij een filmpje over de feiten dat circuleert op Facebook. De mannelijke verdachte, een 35-jarige uit Aarschot, werd opgepakt in het station zelf. Eén van de vrouwelijke verdachten, een 43-jarige vrouw uit Aarschot, bood zich ’s avonds zelf aan bij de politie. Beiden waren onder invloed van drank of drugs. 

De man werd aangehouden, de vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden. Ook een derde verdachte - een 31-jarige vrouw uit Aarschot - is al voorgeleid voor de onderzoeksrechter en werd vrijgelaten.

Op de treinsporen

Het incident vond afgelopen zondag plaats in het station van Aarschot. Op beelden is te zien hoe enkele volwassenen agressief en racistisch uithalen naar een 15-jarige jongen die op dat moment op de trein staat te wachten. Wat de aanleiding is van de discussie, is niet duidelijk. 

Het slachtoffer blijft eerst kalm, maar de discussie laait verder op en er vallen klappen. De jongen probeert zich te verdedigen, maar uiteindelijk duwt een man hem op de sporen, waar het gevecht voortgaat. Uiteindelijk kunnen omstanders de heethoofden tot bedaren brengen.

Het was een vriendin van de moeder van de jongen die de beelden op Facebook plaatste. ‘Stel je voor dat er op dat moment een trein aankwam’, klinkt het.

'Levensgevaarlijk'

‘Het treinverkeer is er iets voor vier even stilgelegd, toen een bestuurder opmerkte dat er zich personen op de sporen bevonden’, vertelt Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder  Infrabel. ‘De politie is tussenbeide gekomen en een trein die onderweg was naar Antwerpen heeft even halt moeten houden. Wat hier gebeurde, was levensgevaarlijk en had verkeerd kunnen aflopen.’

Infrabel laat intussen weten dat het officieel een klacht indient.

'Politici moeten zich bezinnen'

Ook André Peeters, CD&V-burgemeester van Aarschot is geschokt: 'Dit is levensgevaarlijk en onaanvaardbaar. Ik ben geschokt door deze beelden. Dit gedrag mag niet onbestraft blijven. Iemand op de sporen duwen is crimineel.'

Peeters rekent op het parket om volledig aan het licht te brengen wat er precies is gebeurd. Hij is ongerust omdat er mogelijk ook racistische motieven speelde. In een gesprek met Radio 1 roept hij ook zijn collega-politici op om zich te bezinnen: ' Er zijn nogal wat extremistische en populistische politici, mensen die verantwoordelijkheid moeten nemen in onze maatschappij, en dit soort zaken kunnen wel eens het gevolg zijn van hun onverantwoord taalgebruik', zegt hij. 'We moeten als verantwoordelijken zeggen dat hier een lijn overschreden is. Dit kan niet en dat moet zwaar aangepakt worden.'

Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD en schepen in Aarschot, stelt op Facebook duidelijk 'voor racisme is geen plaats in onze stad'. En ook: 'we zijn allemaal Aarschot'.