Trump eert McCain dan toch
De vlag aan het Witte Huis was zaterdagavond halfstok gehangen. Maandagochtend hing de vlag echter alweer gewoon te wapperen. Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dan toch een eerbetoon geschreven over zijn overleden partijgenoot John McCain. De president heeft de vlag van het Witte Huis ook weer halfstok laten hangen.

De vlag aan het Witte Huis was zaterdagavond halfstok gehangen toen het nieuws over het overlijden van McCain bekendraakte. Maandagochtend hing de vlag echter alweer gewoon te wapperen. Dat leidde tot kritiek, onder meer van veteranenorganisaties. Trump besliste daarop om de vlag toch weer naar beneden te halen.

Tegelijk liet de president een statement verspreiden waarin hij respect betuigt aan McCain. ‘Ondanks onze meningsverschillen over beleid en politiek, respecteer ik de diensten van senator John McCain aan ons land. Ter ere van hem heb ik bevolen om de vlag van de Verenigde Staten halfstok te hangen tot de dag van zijn teraardebestelling’, luidt het.

Trump gaat niet naar begrafenis

Donald Trump zal niet aanwezig zijn op de begrafenis van McCain. Dat zegt een goede vriend en voormalige medewerker van de pas overleden senator. ‘Volgens onze informatie zal de president niet aanwezig zijn op de begrafenis’, zei McCain’s vriend en vroegere medewerker Rick Davis maandag op een persconferentie in Arizona. McCain zou voor zijn overlijden nog gezegd hebben dat huidig president Donald Trump niet welkom is op zijn begrafenis.

Het is geen geheim dat het tussen Trump en McCain niet boterde. Trump noemde de overleden senator - een Vietnam-veteraan die jarenlang werd gefolterd nadat zijn vliegtuig was neergehaald - ooit ‘geen oorlogsheld’, omdat hij gevangen was genomen. Sinds Trump zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis was McCain, een partijgenoot, een van zijn scherpste critici.

Trump eert McCain dan toch
Foto: AFP

‘Patriottisme niet verwarren met banale rivaliteiten’

Tijdens de persconferentie las de woordvoerder een postuum afscheidsbericht voor van de senator. Daarin hekelt hij de ‘rivaliteit’ die ‘wrok, haat en geweld veroorzaakt in de vier hoeken van de planeet’. In zijn brief, gericht aan alle Amerikanen, waarschuwt McCain ervoor het ‘patriottisme niet te verwarren met banale rivaliteiten’. ‘We verzwakken het wanneer we het verstoppen achter muren, in plaats van ze neer te halen, wanneer we twijfelen aan de kracht van onze idealen, in plaats van te vertrouwen op de grote kracht van verandering die ze altijd zijn geweest.’

John McCain overleed zaterdag op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van hersenkanker. Hij wordt woensdag eerst opgebaard in het Capitool van zijn thuisstaat Arizona, waar donderdag al een eerste begrafenisplechtigheid plaatsvindt. Daarna wordt het lichaam overgevlogen naar Washington D.C., waar het vrijdag wordt opgebaard in de rotonde van het Capitool. Het publiek zal er de kans krijgen hem een laatste groet te brengen.