Na ongeval in Bokrijk: zo vermijdt u botsen met een everzwijn
Een everzwijn heeft deze week in Limburg een fietser aangevallen, een ander heeft er op de snelweg e...
De beste manier om armoede en ongelijkheid aan te pakken, is volgens Macron de economie te versterken. Maar dat vlot niet. Blondet Eliot/Abaca
Onvrede onder Fransen groeit
Emmanuel Macron raakt zijn imago van ‘president van de rijken’ niet kwijt. De meeste Fransen vinden dat hij het laat afweten in de strijd tegen de ongelijkheid.
De beste manier om armoede en ongelijkheid aan te pakken, is volgens Macron de economie te versterken. Maar dat vlot niet. Blondet Eliot/Abaca
Onvrede onder Fransen groeit
Emmanuel Macron raakt zijn imago van ‘president van de rijken’ niet kwijt. De meeste Fransen vinden dat hij het laat afweten in de strijd tegen de ongelijkheid.
BrusselDe glans is er wat af: maar 35,7 procent van de Fransen heeft een hoge dunk van Emmanuel Macron. Niet lang na zijn aantreden in mei vorig jaar was nog ruim 53 procent tevreden over de president.
Die daling ligt niet in de eerste plaats aan de affaire rond zijn vechtlustige lijfwacht Alexandre Benalla: 48 procent van de Fransen zegt dat hun kijk op Macron hierdoor niet beïnvloed is, tegen 42 procent die er wel zwaar aan tilt. De grote meerderheid (68 procent) ligt wakker van de sociaal-economische toestand in hun land. Twee derde van de Fransen die in opdracht van de krant Libération werden ondervraagd, vindt dat de regering het op dat vlak laat afweten. Die indruk is overweldigend bij links (82 procent), maar ook sterk aanwezig bij rechts (65 procent). Macron lijkt het imago van ‘president van de rijken’ niet van zich te kunnen afschudden.
Premier Edouard Philippe gaf zondag in het Journal de Dimanche een voorsmaakje van de begroting voor volgend jaar – die eind september wordt ingediend – en maakte duidelijk dat er nog meer besparingen aankomen. De regering heeft haar groeiprognose neerwaarts moeten bijstellen van 1,9 naar 1,7 procent, gaf hij toe, waardoor het tekort op de begroting dreigt op te lopen.
Gepensioneerden op de barricaden
Gepensioneerden, gezinnen met kinderen en sociale huurders gaan er de komende twee jaar relatief op achteruit
Gepensioneerden, gezinnen met kinderen en sociale huurders gaan er de komende twee jaar relatief op achteruit – hoezeer minister van Economie Bruno Le Maire dat gisteren op RTL ook poogde te ontkennen. Die realiteit botst frontaal met de prioriteiten die de Fransen in de peiling van Libération aangeven: meer jobs (55 procent), een verbetering van de koopkracht (49 procent) en de strijd tegen de sociale ongelijkheid (37 procent).
Macron zelf hoopte deze herfst volop in te zetten op een grondwetshervorming, waarbij het aantal parlementsleden met een derde wordt verminderd en die het kiesstelsel proportioneler maakt. Het ziet ernaar uit dat hij zijn te-doen-lijstje best herschikt. De gepensioneerden maakten zich sowieso al op om de barricaden te bemannen tegen de aangekondigde hervorming van de pensioenstelsels. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat ze dat plan opgeven na het interview van Philippe.
Toch bevat de peiling ook goed nieuws voor de president. Het gros van de Fransen is het eens met Macrons filosofie, die premier Philippe in het interview nog eens bevestigde: activeren in plaats van herverdelen. Dat betekent investeren in onderwijs, vorming en de begeleiding van werklozen naar een baan, eerder dan de sociale uitkeringen optrekken. De strijd tegen het ‘assistanat’, een onproductief leven in de bijstand, vindt genade in de ogen van42 procent van de Fransen.
Eerst sterker, dan rechtvaardiger
De beste manier om armoede en ongelijkheid aan te pakken, is volgens Macron de economie te versterken. ‘Être plus forts pour pouvoir être plus justes’, noemde hij het deze zomer in een toespraak voor de parlementsleden. Geruststellend voor Macron is dat die aanpak ook bijval krijgt aan de linkerzijde (40 procent tegenover 80 procent bij rechts).
Allemaal goed en wel. Maar met die versterking van de economie wil het niet zo goed vlotten, waardoor het begrotingstekort tot ongeveer 2,6 procent van het bbp zal stijgen, rekende minister Le Maire voor. Daarom wordt wellicht de verlaging van de werkgeversbijdragen voor de laagste lonen met tien maanden uitgesteld, kondigde hij gisteren aan. Dat zou dan weer de aanwerving van de laagst geschoolden kunnen bedreigen. (esn)