Politie moet ingrijpen na ‘heksenjacht op buitenlanders’ in Chemnitz
De politie had alle moeite om linkse en rechtse betogers uit elkaar te houden Foto: AFP
Bij betogingen in de Oost-Duitse stad Chemnitz, waar extreemrechtse betogers de straat op zijn getrokken nadat een 35-jarige Duitser door migranten was doodgestoken, zijn zeker zes gewonden gevallen.

Naast een betoging van extreemrechts maandag was er ook een antifascistische tegenbetoging. Betogers van beide kanten gooiden met vuurwerk en andere voorwerpen. Daarbij vielen twee gewonden. Vier deelnemers aan de extreemrechtse betoging raakten gewond toen ze op weg naar huis werden aangevallen. Deelnemers spraken van een agressieve sfeer.

Nadat de beide betogingen met enkele duizenden deelnemers ontbonden waren, gaf een politiewoordvoerder toe dat de politie met een tekort aan manschappen kampte. Er werd rekening gehouden met enkele honderden deelnemers, maar niet met zulke aantallen, zei hij aan persagentschap DPA. Eerder op de dag zei politievoorzitster Sonja Penzel dat er voldoende politie op de been was.

De politie zei maandagavond dat een escalatie en een confrontatie van beide betogingen maar met veel moeite verhinderd kon worden. De politie hield het waterkanon klaar, maar dat moest uiteindelijk niet ingezet worden. Deelnemers meldden op sociale media dat er voortdurend pogingen waren om het politiecordon te doorbreken. Ook is er sprake van betogers die zich vermomd hadden.

De onrust begon zondag, toen een 800-tal mensen op straat kwamen om te demonstreren tegen criminele buitenlanders. Aanleiding is de dood van een 35-jarige Duitser, na een handgemeen met twee jongeren van Iraakse en Syrische origine.

‘Geen plaats’

Filmpjes op sociale media tonen hoe mensen van buitenlandse origine tijdens de betogingen van zondag werden achtervolgd en aangevallen, iets waar de Duitse regering meteen verbolgen op reageerde.

‘Wat in Chemnitz te zien was, heeft geen plaats in onze rechtsstaat’, sprak regeringswoordvoerder Steffen Seibert. ‘Dergelijke bijeenkomsten, heksenjachten op mensen die er anders uitzien, van andere afkomst zijn of de poging om haat op straat te verspreiden (...) veroordeel ik in naam van de bondsregering ten scherpste.’