Voormalig parlementslid Vlaams Belang trekt Beringse stadslijst VOLUIT
Tijs Lemmens, Ann Moons en Bert Schoofs Foto: zb

Bert Schoofs, voormalig volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang, is op 14 oktober lijsttrekker van de open stadslijst VOLUIT in Beringen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was hij met zijn eigen lijst nog een van de populairste politici van Beringen.

Dat bevestigt Bert Schoofs maandag aan persagentschap Belga. Eerder kondigde VOLUIT nog aan met drie lijstaanvoerders naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Naast Schoofs waren ook Tijs Lemmens (voor N-VA) en An Moons (voor Open VLD) in 2012 actief op andere lijsten.

Toch schuift de partij nu Schoofs naar voren als lijsttrekker. ‘Er moet een nummer één zijn en dat ben ik dan. We hebben de top tien al vooruitgestuurd, maar uiteraard zijn alle kandidaten belangrijk’, reageert Schoofs.

Schoofs zetelt al sinds 2001 in de Beringse gemeenteraad. In 2012 haalde Schoofs op zijn eigen lijst Veilig Beringen Leefbare Dorpen (VBLD) t 2.134 voorkeurstemmen, waarmee hij de derde populairste politicus van Beringen werd. In oktober 2018 werpt hij zich dan ook op als kandidaat-burgemeester. ‘Ik ben de uitdager van de andere lijsttrekkers en ik neem de handschoen op tegen burgemeester Maurice Webers’, zegt Schoofs.

De oud-volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang benadrukt dat VOLUIT geen Open VLD-lijst maar een open stadslijst is. ‘We komen uit verschillende politieke en ideologische stromingen, maar we hebben ook nieuwelingen en onafhankelijken die niks met partijpolitiek te maken hebben. Het moet dus gaan om puur gemeentelijke en lokale thema’s’, vertelt Schoofs. ‘Ook de Open VLD’ers stappen in de lijst, waarmee ze een moedige stap nemen, zeven maanden voor de nationale verkiezingen.’

Enkele maanden geleden kondigde Schoofs nog aan de politiek te verlaten, maar nu keert hij daarop terug. ‘De microbe blijft voortleven. Ik stond onder enorme druk langs diverse zijden en mijn gezin werd geviseerd’, zegt Schoofs. ‘Mijn kinderen hebben er echter op aangedrongen om niet te stoppen en ik ben nu terug met open armen ontvangen.’