Oostenrijk wil asielzoekers geen opleiding meer geven
De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz Foto: AFP

De rechtsconservatieve regering in Oostenrijk oogst massaal kritiek met haar plannen om asielzoekers in principe de toegang tot een opleiding te ontzeggen. ‘Voor veel jonge asielzoekers zou dat betekenen dat ze vaak jarenlang maar moeten rondhangen, in plaats van dat ze in Oostenrijk iets zinvols te doen krijgen en daarbij iets leren’, klaagde een woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Voor de Oostenrijkse Groenen toont de regering ‘andermaal haar onmenselijk gelaat’. Ook vertegenwoordigers van de Kerk en sociale organisaties spraken hun bezorgdheid uit.

Op aandringen van de rechtse FPÖ moet een decreet uit 2012 van de toenmalige regering gevormd door de sociaaldemocratische SPÖ en de Oostenrijkse volkspartij ÖVP weer opgeheven worden. Daarin werd gestipuleerd dat asielzoekers onder bepaalde voorwaarden een mogelijkheid tot opleiding krijgen in nauwkeurig omschreven knelpuntberoepen.

Minister van Economie Margarete Schramböck (ÖVP) benadrukte maandag dat asielzoekers die al een opleiding volgen, die ook zullen kunnen voltooien. Volgens de Groenen volgt in heel het land een duizendtal asielzoekers een opleiding.

De helft daarvan riskeert uitgewezen te worden, meende de minister van Integratie van Opper-Oostenrijk, Rudi Anschober (Groenen). Onlangs stak de discussie de kop op waarbij asielzoekers ondanks een negatieve beoordeling dankzij hun opleiding toch in Oostenrijk mochten blijven.