België vraagt Nederland om uitlevering twee laatste verdachten van moord op agent in Spa
Foto: Belga

De twee mannen die nog gezocht werden voor de moord op politieman Amaury Delrez in Spa zijn opgepakt in Nederland. Ons land gaat de uitlevering van het duo vragen.

Dat zegt de politie van het Nederlandse Limburg. Voor de uitlevering baseert de politie zich op een verklaring van het parket van Verviers. Drie Nederlanders werden zaterdagnacht geweigerd in het populaire Havanna Café in Spa. De mannen waren dronken en volgens bronnen ook onder invloed van drugs. Omdat zij een wapen lieten zien, werd de politie gealarmeerd.

Maar toen de politie de taxi waarmee de drie mannen waren vertrokken, wilde controleren, ging het mis. Een van hen trok een wapen en loste een schot. De 38-jarige hoofdinspecteur Amaury Delrez kreeg een kogel in het hoofd en overleed te plekke. Een andere agent schoot terug en verwondde daarbij mogelijk Ivo T., een van de drie verdachten. Hij werd zondag rond 9.30 uur al opgepakt in Spa.

De twee anderen sloegen op de vlucht, maar konden dus maandag in de loop van dag opgepakt worden in Nederland.

In de taxi zaten nog twee andere passagiers. Met de feiten hebben zij niets te maken, zij waren al een half uur eerder dan de drie verdachten in de taxi gestapt. De federale politie verspreidde maandagochtend een opsporingsbericht om te achterhalen wie ze zijn. Die twee getuigen - ook Nederlanders - hebben zich maandagmiddag bij de politie in Nederland gemeld.

Het verhoor van Ivo T. is maandagnamiddag nog bezig, zegt het parket van Verviers. De man zal in de loop van de avond voor de onderzoeksrechter verschijnen, die zal beslissen of hij onder aanhoudingsmandaat wordt geplaatst. Het parket geeft voorlopig geen verdere informatie over zijn verklaringen.