VS en Mexico zetten deur open voor nieuw Nafta-akkoord
Trump besprak het nieuwe akkoord telefonisch met zijn Mexicaanse collega. Foto: Reuters
De Verenigde Staten en Mexico hebben een doorbraak bereikt in hun onderhandelingen over de toekomst van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gemeld in een toespraak. Ze moeten dit wel nog aftoetsen met de derde partner in het akkoord, Canada.

Mexico en de VS vormen sinds de jaren negentig samen met Canada een vrijhandelszone, NAFTA. Trump drong aan op een heronderhandeling ervan, maar de gesprekken daarover zaten lange tijd geblokkeerd. Trump sprak zelf eerder over 'mogelijk het slechtste akkoord ooit'. 

'Dit is een grote dag voor handel', zo verklaarde Trump vanuit het Oval Office in het Witte Huis. 'Dit is echt een zeer goed akkoord voor onze twee landen', zo kondigde hij het akkoord met Mexico aan. De doorbraak betekent voor de Amerikaanse president meteen het einde van het door hem zo fel bekritiseerde Nafta. 'Ik ga de bestaande deal beëindigen', klonk het.

Om de breuk met het verleden duidelijk te maken, wil Trump ook van de naam Nafta af. Die is volgens hem immers 'te bezoedeld'. Hij zou op die manier in elk geval een van zijn verkiezingsbeloften kunnen vervullen. Het 'afschaffen' van Nafta kwam herhaaldelijk terug in zijn campagne.

Autoproductie

Het grootste punt waarover nu eensgezindheid is, zijn de afspraken voor autoproductie. In de huidige wetgeving staat dat 62 procent van de autoonderdelen in de VS vervaardigd moeten worden, anders is er een invoerheffing van toepassing. In het aangepaste akkoord zou dat percentage nog omhoog gaan. 

De overeenkomst doet hopen dat er een einde komt aan de escalerende handelsoorlog. In mei legde Trump al invoerheffingen op staal op. Mexico reageerde met een heffing op zaken als aardappelen, kaas en eveneens staal. Canada koos voor heffingen op zaken als koffiebonen en aardbeienconfituur, maar ook staal. 

Canada

Dit betekent nog niet dat NAFTA gered is. Canada moet nog opnieuw mee aan tafel aanschuiven, en nadien moeten de parlementen nog het licht op groen zetten.

de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto liet weten dat hij al deze week weer wil onderhandelen met Canada. 

Canada reageert alvast positief. Premier Jutin Trudeau heeft contact opgenomen met de Mexicaanse president Nieto. 'De staatshoofden hadden het over de voortdurende aanpassingen in het Nafta-akkoord'.