Aandeel Tesla onder druk na U-bocht Musk
Foto: REUTERS

Het aandeel van de elektrische autobouwer opende vandaag 2,5 procent lager nu sommige analisten suggereren om Musk beter te begeleiden.

De koersdaling is een gevolg van de beslissing van ceo en oprichter Elon Musk om de eerder aangekondigde beursexit van het bedrijf af te blazen. Na intern overleg bleek het gros van de aandeelhouders van Tesla immers geen voorstander van de operatie, die drie weken geleden door Musk zelf in een ophefmakende tweet naar buiten werd gebracht.

Kritiek op Musk

De beurskoers van Tesla staat sinds die tweet onder grote druk. Wegens scepsis bij de beleggers heeft het aandeel na die tweet van 7 augustus  - waarin Musk had aangekondigd dat de financiering van de beursexit volledig rond was - al bijna 15 procent verloren. Vandaag kwam daar voorbeurs bijna 5 procent bij, meldt het persagentschap Reuters. Bij de opening van de handel in Wall Street koerste Tesla uiteindelijk 2,5 procent lager.

De kritiek op Musk bij financiële analisten neemt dan ook toe. ‘Het is cruciaal voor het bedrijf dat Musk bij Tesla betrokken blijft. Maar meer dan ooit heeft hij iemand nodig met een sterke operationele ervaring die hem kan helpen om zijn ideëen uit te voeren’, schrijft analist Joseph Spak van RBS Capital Market in een marktnota aan zijn klanten.

Vers kapitaal of nieuwe aandeelhouders?

Nu de beursexit gefinancierd door het staatsfonds van Saudi-Arabië van tafel is, focussen de analisten zich in hun commentaren op de pogingen van Tesla om winstgevend te worden, de cash reserves van het bedrijf en de mogelijke noodzaak om vers kapitaal op te halen.

De kritiek op Musk neemt daarbij toe. ‘De langetermijnmissie van het bedrijf blijft intact, maar de groei op korte termijn is wankel. In de uitvoering van de plannen blijven grote gaten en de raad van bestuur staat onder druk omdat het zijn verplichtingen niet nakomt. Misschien is het tijd voor derde partijen om in te stappen, ofwel omdat ze in de technologie geïnteresseerd zijn ofwel omdat ze een alternatief zoeken voor olie’, schrijft analist Philippe Houchois van beurshuis Jefferies vandaag in een nota aan zijn cliënten.