Jos B., de verdachte in de zaak Nicky Verstappen, wordt over enkele dagen overgeleverd aan Nederland. Dat heeft een Spaanse onderzoeksrechter maandagmiddag beslist.

De 55-jarige Nederlander heeft tijdens zijn verhoor door de onderzoeksrechter aangegeven dat hij akkoord gaat met een versnelde procedure voor zijn uitlevering.

De voortvluchtige B. kon zondagavond worden opgepakt nadat eerder vorige week een opsporingsbericht van hem was verspreid. Iemand die dat bericht had gezien, merkte de Nederlander op in Spanje, op zo’n vijftig kilometer van Barcelona en kwam met de gouden tip.

De Spaanse politie heeft intussen videobeelden vrijgegeven van de arrestatie van Jos B. In het bijschrift bij de video op Twitter schrijft zij dat het gaat om de arrestatie van een van de meestgezochte mannen van Nederland.

Laatste uren slachtoffer

Volgens de NOS legde de verdachte bij zijn aanhouding geen verklaring af. Ook op het politiebureau zou hij niets hebben gezegd. Volgens journalist Peter R. de Vries, die de familie van Verstappen bijstaat en is ingelicht door het Nederlandse rechercheteam, reizen er maandagochtend Nederlandse rechercheurs naar Spanje. 'Dan zal er een eerste gesprek met hem zijn. We zijn razend benieuwd wat zijn houding dan zal zijn', zegt hij tegen de Nederlandse publieke omroep.

‘De afgelopen dagen lag onze focus op het zo snel mogelijk arresteren van de verdachte. Nu focussen we erop de verdachte zo snel mogelijk in Nederland te krijgen’, zei een politiewoordvoerster maandagochtend op een persconferentie. ‘Hopelijk komen we daarna eindelijk meer te weten over wat er gebeurd is in de laatste uren van het slachtoffer.’

Veel onbeantwoorde vragen

Het speciale informatienummer dat werd geopend, blijft voorlopig bereikbaar. ‘Alle informatie over het verleden van de verdachte, of andere relevante informatie, blijft van harte welkom. Alles wat ons bereikt, ook via de media, wordt uitgezocht en belandt zo nodig in het dossier. Er blijven vooralsnog heel wat vragen onbeantwoord, aangezien onze prioriteit de afgelopen dagen vooral lag bij het opsporen van de verdachte.’ De politie kreeg sinds de oproep over B. vorige week al 1.500 tips binnen. 

De arrestatie van Jos B. werd verder ook nog een ‘mooie vorm van samenwerking tussen de Nederlandse en Spaanse politiediensten’ genoemd.

De elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in Nederland. Zijn lichaam werd de volgende avond vlakbij het kamp gevonden. Het jongetje was seksueel misbruikt en daarna vermoord.