Topman Debusschere weg bij tapijtreus Balta
Foto: Kurt Desplenter

Na een nieuwe winstwaarschuwing ziet tapijtreus Balta haar ceo ‘met onmiddellijke ingang’ en ‘in onderlinge overeenstemming’ ontslag nemen. De zoektocht naar een opvolger is begonnen.

De West-Vlaamse taptijtreus Balta maakte de beslissing met een persbericht bekend in de marge van de bekendmaking van de halfjaarresultaten. Die vallen opnieuw tegen, blijkt uit een winstwaarschuwing die het bedrijf vanochtend uitstuurde.

Minder winst

Balta boekte in het eerste halfjaar een omzet van 321,9 miljoen euro. Dat is 3,6 procent minder dan in de eerste maanden van vorig jaar. De Ebitda-marge, de operationele cashflow, kromp zelfs met 26,6 procent door blijvend hogere grondstofprijzen, negatieve wisselkoersen en lagere volumes. En ook de nettowinst per aandeel slinkt van 0,10 euro per aandeel naar 0,08 euro per aandeel.

Een echt grote verrassing is het ontslag van CEO Tom Debussschere dan ook niet. Eén jaar na de beursgang liep het pad van Balta en haar ceo niet over rozen. Stijgende grondstofprijzen die onvoldoende konden worden doorgerekend, ongunstige wisselkoersen en omzetverlies bij belangrijke klanten zetten Balta tijdens zijn eerste beursjaar onder druk. In Groot-Brittannië zorgde de onzekerheid rond de Brexit voor terughoudendheid bij de consumenten. Een grote klant, Carpet­right, kwam ook nog eens in slechte papieren terecht.

Interim-CEO

De zoektocht naar een opvolger op lange termijn is begonnen. Totdat dit proces is voltooid, zal bestuursvoorzitter Cyrille Ragoucy interim-CEO zijn, laat het bedrijf weten. Ragoucy heeft uitgebreide ervaring als CEO en kent Balta goed, na meer dan een jaar als voorzitter te hebben gezeteld. Hij zal worden ondersteund door het bestaande uitvoerend management van Balta.